Najnovije vesti

STAV EU DA SE ČUJE JASNO I GLASNO! Borel na početku mandata: Promena metoda nije promena glavnog cilja, proširenje nužno
Foto: Beta/Miloš Miškov

šef diplomatije eu

STAV EU DA SE ČUJE JASNO I GLASNO! Borel na početku mandata: Promena metoda nije promena glavnog cilja, proširenje nužno

Planeta

Šef diplomatije EU Žosep Borel kaže da EU u svojim spoljnim poslovima mora nastupati sa više samopuzdanja, strategije i jedinstva.

"To se odnosi na pristup kako našim najbližim susedima tako i na odnose sa velikim geostrateškim igračima", naveo je Borel u poruci povodom početka petogodišnjeg mandata.

Josep Bore je prvog dana svog mandata na čelu Službe za spoljne poslove i zajedničke odbrambene i sigurnosne politike Unije, poručio da je njegova želja da se glas EU čuje "jasno i glasno" u svetu i da zemlje čalnice Unije mogu biti vodeća snaga u svetu samo ako stoje ujedinjene.

"EU je najbolja kombinacija političke slobode, ekonomskog napretka i društvenog zajedništva. Imamo veiku odgovornost da to podelimo sa ostakom sveta", rekao je Borel.

Izjavio je i da bi sve zemlje Zapadnog Balkana trebalo da imaju evropsku perspektivu, ali da ne zna koliko će vremena trebati za to. Borel je u ocenio da bi Evropska unija trebalo da prilagodi svoje metode, kako bi bile efikasnije, a manje retoričke, i da ne dopuštaju gubljenje vremena.

"Promena metoda ne znači promenu krajnjeg cilja, koji ostaje isti", rekao je Borel.

foto: Beta/Miloš Miškov

Kako je objasnio, mora se u obzir uzeti činjenica da je dosadašnja metoda pokazala da nije dovoljno efikasna, zbog čega razume da neki žele da je preispitaju.

"Lično ću raditi zajedno sa komesarom za proširenje kako bih dao odgovor na to. Tada države članice moraju da donesu odluku o tome. Ali ne čini se etički moguće reći zemljama bivše Jugoslavije da su izgubile perspektivu Evrope", rekao je Borel.

Borel je najavio i da će posetiti Prištinu kada se formira nova vlada, kao i Beograd i ponovio da činjenica da Španija nije priznala Kosovo neće uticati na njegov rad.

"Više nisam ministar spoljnih poslova Španije", zaključio je Borel.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Beta/Miloš Miškov)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...