ŠPIJUNSKA AFERA DRMA „ERBAS“: Krali nemačke vojne tajne!
Biznis... „Erbas“ je najveći dobavljač Bundesvera, Foto: Profimedia

Skandal

ŠPIJUNSKA AFERA DRMA „ERBAS“: Krali nemačke vojne tajne!

Planeta -

Panika: Evropski gigant otpustio 16 radnika, među kojima je i menadžer sektora, zbog industrijske špijunaže

Evropski gigant „Erbas“ našao se u centru špijunske afere nakon što je utvrđeno da se grupa zaposlenih u sektoru za nemačke vojne projekte bavila nedozvoljenim radnjama.

Naime, ukupno 16 radnika „Erbasa“, među kojima je i menadžer sektora, otpušteno je bez prethodne najave zbog umešanosti u industrijsku špijunažu.

Istraga u Minhenu

Kompanija koja se bavi proizvodnjom aviona i raznih sistema u vojnoj industriji jedan je od najvećih dobavljača Bundesvera (nemačke oružane snage). Otpušteni radnici su pokušavali da dođu u posed korporacijskih tajni i poverljivih dokumenata o budućim projektima za nemačku armiju. „Erbas“ Nemačkoj isporučuje avione, helikoptere, kao i drugu vojnu opremu. Kompanija je u septembru ove godine obavestila nemačke vlasti o „nepravilnostima“ u rukovanju osetljivim informacijama.

Tužilaštvo u Minhenu je odmah pokrenulo istragu koja još traje. Slučaj potiče iz jeseni 2018, kada je jedan od zaposlenih od svojih nadležnih i pravnih stručnjaka zatražio mišljenje o tome da li on sme da ima pristup poverljivim dokumentima koje je bio primio. Usledila je vanredna velika inspekcija, tokom koje je pregledano čak 1,5 miliona dokumenata i intervjuisano na hiljade zaposlenih. Oko 90 zaposlenih našlo se pod sumnjom zbog nelegalnog posedovanja poverljivih dokumenata, uključujući i potpisane ugovore sa Bundesverom o komunikacijskoj opremi namenjenoj trupama na terenu.

Ponos nemačke  vojske... Tigar u akciji
Ponos nemačke vojske... Tigar u akcijifoto: Profimedia

Malverzacije

Utvrđene su malverzacije i zloupotreba među zaposlenima u programu Line Communications, Intelligence and Security (CIS), čije je sedište u Minhenu. U septembru je tužilaštvo pokrenulo istragu o odavanju poslovnih tajni, kao i nelegalnom posedovanju i prodaji poverljivih informacija. Iz Bundesvera je saopšteno da su upoznati sa slučajem i da su pokrenute disciplinske mere protiv neimenovanih osoba iz sastava oružanih snaga.

Zasad nema indicija da li su osumnjičeni radili za konkurenciju ili su poverljive informacije dostavljali nekoj drugoj zemlji.

Nemci ogorčeni

IZNEVERENO POVERENJE

Ministarstvo odbrane Nemačke je u septembru obavestilo poslanike o špijunskoj aferi. Pojedini poslanici Bundestaga tvrde da je „Erbas“ izgubio poverenje vlade u Berlinu. - Bilo bi logično da kompanija, bez obzira na svoj ugled, bude uskraćena za nove ugovore sa Nemačkom - rekao je Tobijas Lindner, portparol za vojna pitanja u Zelenima.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track