HRIŠĆANSKOG PROPOVEDNIKA U NORVEŠKOJ BRUTALNO PRETUKLI MUSLIMANI: Tražili molitvu, a potom mu uputili jeziv zahtev!
Foto: AP

bruka

HRIŠĆANSKOG PROPOVEDNIKA U NORVEŠKOJ BRUTALNO PRETUKLI MUSLIMANI: Tražili molitvu, a potom mu uputili jeziv zahtev!

Planeta -

Hrišćanskog propovednika u Norveškoj je pretukla grupa muslimana nakon što je zatražila njegovu pomoć. Posle ptemlačivanja tražili su da s preobrati u islam.

Roar Flotum je propovedao i molio se za bolesne u Trondhajmu kada su mu prišla četiri muslimana. Prema Flotumu, grupa ga je zamolila da dođe da se moli za prijatelja koji je povredio stopalo. Umesto toga, odveli su ga u osamljeno dvorište i potom gurnuli niz podrumsko stepenište. Nakon što su ga pretukli i opljačkali, grupa je navodno pretila da će ga ubiti ako ne pređe u islam.

"Želeli su da kažem nekoliko reči na arapskom", rekao je on lokalnim medijima u intervjuu. "Bio sam uplašena i zapravo sam mislila da će me ubiti zato što su rekli da imaju nož i da ne žele svedoke."

Flottum je odmah nakon incidenta otišao u policiju, uprkos upozorenju da ne izveštava o napadima na vlasti. U svom postu na Fejsbuk, Norvežanin je rekao da nije pretrpeo ozbiljne povrede, već mu je opljačkano oko 10.000 kruna (oko 1.000 dolara). Rekao je da su mu muslimani bili veoma dragi kad ih je prvi put sreo na ulici i da "nije mogao da veruje da će ga prevariti".

Propovednik je obećao da ga zastrašujući susret neće spriječiti da propovea na ulicama.

Prema prvim izveštajima, policija nije izvršila nijedno hapšenje povezano sa napadom. Zvaničnici su rekli da se nadaju da će identifikovati osumnjičene pomoću snimaka sa nadzornih kamera u tom području.

Norveška je jedna od mnogih evropskih država koje se pokušavaju asimilaciju migranata sa Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. Socijalne tenzije dovele su do poremećaja u desničarskom antimigrantskom raspoloženju širom zemlje. U novembru, šef Stop islamizaciji Norveške (SIAN) zapalio je kopiju Kurana na antimuslimanskom skupu u gradu Kristiansand, što je izazvalo negodovanje kod mnogih muslimanskih nacija i islamskih grupa.

Kurir.rs/RT Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track