Saslušanje naciste Čatarija za nedelju dana

Odloženo

Saslušanje naciste Čatarija za nedelju dana

Planeta -
Saslušanje Čatarija bilo je zakazano za danas pre podne, a razlog odlaganja i nov datum nisu saopšteni

BUDIMPEŠTA - Saslušanje Lasla Čatarija (97) optuženog za ratne zločine nad Jevrejima tokom Drugog svetskog rata, odloženo je za nekoliko dana, potvrdili su agenciji AFP Čatarijev advokat i mađarski tužioci.

Saslušanje Čatarija bilo je zakazano za danas pre podne, a razlog odlaganja i nov datum nisu saopšteni.

Advokat jednog od najozloglašenijih nacističkih zločinaca Gabor Horvat rekao je da očekuje da će novi termin biti "u roku od nedelju dana".

Laslo Čatari uhapšen je 18. jula u Mađarskoj pod optužbom za učešće u likvidaciji i deportaciji gotovo 16.000 Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Po podacima Centra Simon Vizental, Čatari je u Drugom svetskom ratu bio visoki policijski oficir u slovačkom gradu Košice koji je tada bio pod mađarskom upravom.

Tvrdi se da je odgovoran za likvidaciju oko 300 Jevreja 1941. godine, i za deportaciju 15.700 Jevreja u Ukrajinu i Aušvic 1944. godine.

Čatari je 1948. u tadašnjoj Čehoslovačkoj u odsustvu osuđen na smrtnu kaznu.

Pobegao je u Kanadu gde se krio pod lažnim imenom sve do 1997. kada je otkriven. Pobegao je pre nego što su kanadske vlasti prikupile potrebnu dokumentaciju za njegovu deportaciju. Otkriven je u Budimpešti pre gotovo godinu dana o čemu je šef Centra Simon Vizental Efraim Zurof obavestio mađarske vlasti septembra 2011. Početkom jula Zurof je glavnom mađarskom tužiocu prosledio dodatne detalje o Čatarijevim zločinima i žrtvama. Nakon hapšenja Čatarija i jevrejska zajednica u Slovačkopj tražila je da mu se sudi u toj zemlji. "Apelujemo na slovačke vlasti da traže ekstradiciju Čatarija", rekao je za AFP portparol Saveza jevrejskih opština Slovačke Jaroslav Franek.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track