GRCI VIŠE NE POPUŠTAJU TURCIMA: Njihov Miraž 2000 se sprema da napadne TURSKI BROD! Naciljao specijalne rakete! (VIDEO)
Foto: Profimedia, Twitter

opasno

GRCI VIŠE NE POPUŠTAJU TURCIMA: Njihov Miraž 2000 se sprema da napadne TURSKI BROD! Naciljao specijalne rakete! (VIDEO)

Planeta -

Letelice tipa Miraž-2000 Helenskog ratnog vazduhoplovstva su "zaključale" raketama "Egzocet" turski ratni brod, a kao dokaz za to se navode fotografije iz samog kokpita koje su se pojavile na internetu.

Na fotografijama se vidi HUD (indikator na kacigi pilota), a kao dokaz da je u pitanju Miraž-2000 navodi se karakteristična cev za dopunu goriva na nosu letelice. Na istim fotografijama se vidi kako je brod "lokovan", a najverovatnije je u pitanju turska fregata. Na levoj strani HUD-a vidimo oznaku "M39", što predstavlja antibrodske rakete AM-39 Egzocet - navodi ugledni časopis Aviationist.

Odnosi između Ankare i Atine su na velikoj proveri pošto je Turska odobrila bušenje morskog dna za naftom u blizini obala Kipra. Te tenzije je potvrdio i nedavni susret Erdogana i premijera Kirijakosa Micotakisa u okviru samita NATO-a u Londonu, posle koga je samo neodređeno konstatovano da postoje problemi koji opterećuju odnose dve susedne zemlje i da ih treba rešavati.

Ankara je prošle godine blokirala grčka podvodna istraživanja istočno od Kipra koje je organizovala legalna vlada u Nikoziji, član UN i EU. U međuvremenu Ankara je u sporno područje uputila svoje brodove koji sada tragaju za naftom i gasom pod izgovorom da to podvodno blago podjednako pripada i turskoj manjini koja je na severu ostrva proglasila nepriznatu državu. Taj potez Ankare naišao je na osudu u EU koja preti da će protiv Turske preduzeti sankcije ukoliko nastavi da ugrožava suverena prava međunarodno priznate zemlje - Republike Kipar.

U vladi u Nikoziji kažu da ta prirodna nalazišta pripadaju svim građanima Kipra, ali tek kada se dve zajednice - grčka i turska - ponovo ujedine i stvore jedinstvenu državu. Ali, pregovori o ponovnom ujedinjenju koji se sa prekidima decenijama vode pod pokroviteljstvom UN tapkaju u mestu i dve strane skoro dve godine ne mogu da se nađu za istim stolom. Generalni sekretar svetske organizacije Antonio Guteres sada pokušava da ubedi lidere dve zajednice da nastave dijalog, ali pitanje je kako će oni reagovati posle najnovijih nesporazuma Ankare i Atine.

Egzoset (Leteća riba) je protivbrodski projektil koji su dizajnirale francuske fabrike Nord Aviaton i Aérospatiale, a njihovim spajanjem je započela zajednička proizvodnja. Danas rakete proizvodi evropski konglomerat MBDA čiji član je i Aérospatiale.

Kurir.rs/Aviatonist.com Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track