OVIM BRODOM ĆE RUSIJA VLADATI ARKTIKOM: Zaplovila moćna grdosija, uskoro se planiraju još dva te vrste! (VIDEO)
Foto: Screenshot

strategija

OVIM BRODOM ĆE RUSIJA VLADATI ARKTIKOM: Zaplovila moćna grdosija, uskoro se planiraju još dva te vrste! (VIDEO)

Planeta -

Najmoćniji ledolomac na svetu, ruski nuklearni ledolomac "Arktik", počeo je plovna ispitivanja, objavila je u četvrtak na svom službenom profilu na Twitteru državna korporacija "Rosatom".

"Nuklearni ledolomac nove generacije 'Arktik' počeo je plovna ispitivanja", piše ruska državna korporacija.

Tokom ispitivanja se proverava odgovaraju li parametri plovidbe predviđenim karakteristikama, kao i kakva je pouzdanost funkcionisanja opreme i brodskih sistema, dodaje RIA Novosti.

Vodeći univerzalni nuklearni ledolomac LK-60Ja "Arktik" projekta 22220 proizveden je na osnovu narudžbe državne korporacije "Rosatom" u "Baltičkom zavodu" u Peterburgu. Početak eksploatacije ledolomca planiran je za 2020. godinu.

U "Baltičkom zavodu" je u toku izgradnja dva serijska nuklearna ledolomca projekta 22220 "Sibir" i "Ural". "Rosatom" i "Baltički zavod" su u kolovozu ove godine potpisali ugovor o izgradnji još dva serijska nuklearna ledolomca ovog projekta.

Dužina broda je 173,3 metra, širina 34 metra, deplasman 33,5 hiljada tona. Ovi ledolomci će moći sprovoditi karavane brodova u arktičkim islovima, probijajući led debljine do tri metra. Oni će moći osigurati prolaz brodovima s fosilnim gorivom s nalazišta na Jamalskom i Gidanskom poluotoku i iz priobalnog pojasa Karskog mora na tržišta zemalja Azijsko-tihookeanske regiona.

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track