OTVOREN GROB ZLOGLASNOG HITLEROVOG KASAPINA: Nije bilo obeležja, ali neko je saznao! Ni kost nije pomerena (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia, AP

MISTERIJA

OTVOREN GROB ZLOGLASNOG HITLEROVOG KASAPINA: Nije bilo obeležja, ali neko je saznao! Ni kost nije pomerena (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Policija u Berlinu pokušava da otkrije ko je otvorio neobeleženi grob nekadašnjeg SS oficira Rajnharda Hajdriha, nacističkog funkcionera kojeg su ubili češki partizani 1942. godine.

Zaposleni na Groblju invalida u centralnom Berlinu su otkrili da je grob otvoren prošlog četvrtka a policija tvrdi da ni jedna kost nije uklonjena.

foto: Profimedia

Inače, on je bio glavni za masovno ubijanje evropskih jevreja a predsedavao je Vanzejskom konferencijom 1942. kada je napravljen plan za Hitlerovo genocidno „Konačno rešenje".

Saveznici su na kraju II svetskog rata odlučile da se grobovi istaknutih nacista ne smeju obeležavati, da ih simpatizeri ne bi slavili a onaj ko je otvorio grob ozloglašenog naciste verovatno je imao insajderske informacije.

Hajdrih, čiji je nadimak bio „Kasapin", bio je na čelu Glavnog bezbednosne kancelarije Rajha koja je delovala u okviru SS na čijem čelu sa nalazio Hajnrih Himler. Adolf Hitler je Hajdriha zvao „Čovek sa gvozdenim srcem".

(Kurir.rs/BBC/Foto: Profimedia, AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track