ŠOK U ITALIJANSKOJ MAFIJI: Gej bosovi na čelu kriminalnih porodica!
Foto: Profimedia

Promena pravila u ndrangeti

ŠOK U ITALIJANSKOJ MAFIJI: Gej bosovi na čelu kriminalnih porodica!

Planeta -

RIM - Bosovi italijanske mafije nisu samo tipični grubi mačo muškarci nalik onima iz filmova i serija, već među njima i homoseksualaca.

Uvek u pratnji specijalaca jer otkriva tajne mafijaša... Nikola Grateri (u sredini)
Uvek u pratnji specijalaca jer otkriva tajne mafijaša... Nikola Grateri (u sredini)foto: Profimedia

To tvrdi italijanski tužilac Nikola Grateri, koji već tri decenije ispituje kriminalne aktivnosti podzemnih grupa iz Kalabrije.

OPASNI I GRUBI

- Donedavno, mafijaši su ubijali svakog za koga se i pomislilo da je homoseksualac. Smatralo se da bi gej mafijaši uništili sliku ovih kriminalaca kao opasnih i grubih muškarčina. Međutim, i mafija evoluira s društvom. Poruke koje smo presreli pokazuju da se sad gejevi primaju u mafiju kao vojnici, ali da je važno da se ne hvale time u javnosti - kaže tužilac. On je prateći delovanje Ndrangete, kalabrijske mafijaške organizacije koja je zasenila nekad najmoćniju Koza nostru i sada kontroliše čak 80 odsto prodaje kokaina u Evropi, otkrio da su se pravila promenila. - Mlađi članovi Ndrangete često idu u barove s transseksualcima, a sin jednog od glavnih bosova je transvestit s nadimkom Ledi Godiva. Osim toga, imamo i pisma puna strasti koja je jedan od kapa slao mladom poručniku - kaže Grateri. Ovaj tužilac, koji već tri decenije mora da bude pod stalnom policijskom pratnjom, kaže da su nove generacije mafijaša iz Ndrangete "mlitavije od nekadašnjih".

PRETNJA ZATVOROM

- Vodio sam postupke protiv dedova i očeva današnjih bosova. Njih pretnja zatvorom nije nimalo plašila. Mladi danas ne mogu da zamisle život u zatvoru pa su paranoični, depresivni. Slomljeni su već posle prve pretnje, mnogo su meki i mlitavi - objašnjava Grateri.

Mafijaši su već nekoliko puta pokušali da ubiju tužioca, a pre dve godine su za to spremili neverovatnih 36 kilograma plastičnog eksploziva.

Ndrangeta je jedna od tri velike italijanske mafijaške organizacije. Osim nje, jaka je sicilijanska Koza nostra s bratskom organizacijom u Americi, kao i napuljska Kamora.

BEZ MILOSTI Opasne optužbe i o biseksualizmu

Džon d'Amato
Džon d'Amatofoto: wikipedia

Vojnici ubili D'Amata zbog svingerskog bara

Mafijaši su ranije bili nemilosrdni i na sam pomen homoseksualizma. Čuveni primer toga je Džond d'Amato, mafijaški bos iz Nju Džerzija. Njega je bos porodice Gambino Džon Goti odabrao da preuzme porodicu Dekavalkante, ali ga je grupa njegovih ljudi, koje je predvodio Entoni Kapo, ubila zbog priče da je u svingerskom klubu imao biseksualne odnose.

- Niko neće da nas poštuje ako imamo gej bosa u Koza nostri - rekao je Kapo na sudu 2003. objašnjavajući razlog ubistva.

ITALIJANSKA MAFIJA

KOZA NOSTRA Osnovani: 19. vek Istorijat: Sicilijanska mafija se razvijala od početka 19. veka, a u 20. veku postali su globalni fenomen s jakim uporištem u SAD. Čime se bave: Ubistva po narudžbini, reketiranje, pranje novca, prostitucija, krađa umetničkih dela, prodaja oružja, oružane pljačke.

NDRANGETA Osnovani: Sredinom 1890-ih Istorijat: Krajem 19. veka bili su malo tajno društvo iz Kalabrije, a od 1975. jačaju i danas su najjača evropska kriminalna organizacija. Čime se bave: Otmice, šverc cigareta, prostitucija, pranje novca, preprodaja oružja, reketiranje, zelenašenje, naručena ubistva.

KAMORA Osnovani: u 17. veku Istorijat: Ovaj kriminalni sindikat iz Napulja postoji vekovima zahvaljujući neobičnoj organizaciji koja nije centralizovana, pa se čak i sami klanovi često sukobljavaju. Čime se bave: Reketiranje, falsifikovanje, trgovina drogom, napadi, zelenašenje, prostitucija.

Kurir Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track