TEHNO GIGANTI OPTUŽENI ZA UBISTVO DECE: Kupuju mineral koji rudare mališani u Kongu! (VIDEO)
Foto: Youtube Screenshot/Sky News

bruka

TEHNO GIGANTI OPTUŽENI ZA UBISTVO DECE: Kupuju mineral koji rudare mališani u Kongu! (VIDEO)

Planeta -

Epl, Gugl, Tesla i Majkrosoft su među kompanijama navedenim u tužbi kojom se potražuje kompenzacija zbog smrti i povreda na radu dece rudara u Demokratskoj republici Kongo.

Slučaj je pokrenula grupa Advokati za međunarodno pravo u ume 14 porodica iz Konga. Oni optužuju kompanije da su znale da kobalt koji koriste u svojim proizvodima kopaju deca. Kongo proizvodi 60 odsto svetskih zaliha kobalta. Mineral se takođe koristi za proizvodnju litijumskih baterija, sastavnog dela električnih automobila, laptopova i pametnih telefona. Međutim, proces ekstrakcije je doveden u vezu sa nelegalnim kopanjem rude, povredama ljudskih prava i korupcijom. U tužbi podnetoj u Sjedinjenim državama navodi se da su tehnološke kompanije bile "u potpunosti svesne" da se kobalt koji koriste je posledica dečijeg rada.

Kompanije navodno nisu sprovele pravila o uređenom lancu nabavke, pa su zaradile od eksploatacije. Druge kompanije koje se spominju u tužbi su proizvođač kompjutera Del i dve kompanije za ekstrakciju rude - Žejdžang Huaju kobalt i Glenkor, koje poseduju rudnike u kojima su navodno radila deca iz Konga. U izjavi kompanije Glenkor datoj britanskom dnevnom listu Telegraf stoji da ova firma "ne kupuje, prerađuje ili prodaje rudu koju kopaju mali, nezavisni rudari", kao i da "ne toleriše nijedan oblik dečijeg ili prisilnog rada". Kompanija Žejdžang Huaju kobalt odbila je da odgovori na pitanja BBC. U dokumentima podnetim sudu, u koje je uvid imao britanski dnevni list Gardijan, pruženi su dokazi o smrti dece rudara nakon što je tunel u kome su radila zatrpan. Četrnaest porodica iz Konga žele da kompanije plate kompenzaciju za prisilni rad, duševnu bol i loše sproveden nadzor.

U odgovoru datom Telegrafu, iz kompanije Majkrosoft su izjavili da su posvećeni odgovornoj nabavci minerala i da će sprovesti istragu kako bi saznali da li je došlo do neke zloupotrebe. BBC je kontaktirao kompanije Epl, Gugl, Del i Tesla, ali nijedna nije želela da komentariše tužbu.

Kurir.rs/BBC Foto: Youtube Screenshot/Sky News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track