ŠOKANTNO UPOZORENJE RUSKOG NAČELNIKA: NATO se sprema za veliki vojni sukob, a Ruse vide kao protivnika
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

NAPETOST RASTE

ŠOKANTNO UPOZORENJE RUSKOG NAČELNIKA: NATO se sprema za veliki vojni sukob, a Ruse vide kao protivnika

Planeta -

Vojne vežbe NATO-a u baltičkim zemljama, Poljskoj, kao i u vodama Crnog i Baltičkog mora, ukazuju na činjenicu da se Alijansa priprema za sukob velikih razmera, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov, obraćajući se stranim vojnim atašeima.

"U baltičkim zemljama i Poljskoj, na Crnom i Baltičkom moru intenziviraju se vojne aktivnosti bloka. Njihovi scenariji ukazuju na ciljanu pripremu NATO-a za razmeštanje svojih snaga u velikom vojnom sukobu", rekao je Gerasimov, a prenosi portal „Crvena zvezda“.

Gerasimov je podsetio da Brisel u svojim doktrinarnim dokumentima Rusiju označava kao protivnika i da je na samitu NATO u Londonu rečeno da je završeno formiranja snaga i sredstava visoke gotovosti u sklopu inicijative "četiri-trideset".

"Najavljeno je i značajno povećanje efikasnosti prebacivanja trupa i snaga na ’istočno krilo‘ Alijanse", dodao je Gerasimov.

„Kako bi se osigurala dominacija u svemiru, na samitu je odlučeno da se svemir prizna za posebnu oblast vođenja ratnih dejstava paralelno sa kopnom, vazduhom, morem i sajber-prostorom“, dodao je general, podsećajući da se nastavlja raspoređivanje američkih snaga protivraketne odbrane u Evropi.

Podsetio da su poslednje tri godina NATO članice povećale novac za odbranu za 130 milijardi dolara i dodao da bi saradnju između Alijanse i Rusije trebalo obnoviti.

"Smanjivanje rizika od opasnih incidenata u vojnoj oblasti trebalo bi da ostane najvažnije područje dijaloga između Rusije, s jedne, i Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a, sa druge strane. Neophodno je da se obnovi saradnja Rusije i NATO-a, kako bi se rešila nagomilana problematična pitanja“, objasnio je Gerasimov.

On je naglasio da je zbog stava SAD došlo do neizvesnosti u kontroli nuklearnog oružja a da je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je Rusija spreman da produži sporazum START - 3 do kraja ove godine

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto: AP/Alexander Zemlianichenko)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track