SPAS OD APOKALIPSE: Ako dođe do sudnjeg dana, ovo tajno supersklonište treba da sačuva čovečanstvo (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube

neko će preživeti

SPAS OD APOKALIPSE: Ako dođe do sudnjeg dana, ovo tajno supersklonište treba da sačuva čovečanstvo (VIDEO)

Planeta -

Na ostrvu Spitsbergen, koje je udaljeno 290 kilometara od Severnog pola i koje je najzapadniji deo arhipelaga Svalbard, nalazi se jedinstven objekat sa složenim sigurnosnim sistemom.

Norveška je finansirala ovaj projekat, koji je predlložio američko naučnik Keri Fovler, a trebalo bi da služi kao moderna verzija Nojeve barke ukoliko dođe kraj sveta. Trenutno australijski mediji snimaju dokumentarac na ovom prostoru.

Spitsbergenov sef, koji vredi 4,3 miliona evra, sadrži naraznovrsnija semena biljaka, takozvane rezervne uzorke. Semena se čuvaju u specijalnim bankama koje omogućavaju da se posebne vrste nikad ne izgube, bilo da dođe do regionalne ili globalne krize.

"U smrznutoj arktičkoj divljini Svalbarda je prisustvo ljudi jednako postojanju vanzemaljaca ili prisustvu piramida na Mesecu", kaže se u dokumentarcu.

"Zdanje se proteže 10 metara od zemlje i naginje se unazad nešto poput obeliska", opisano je.

"90 najrazličitijih svetskih kultura će biti sačuvano, ovo je polisa osiguranja za izvesne vrste", dodaje se.

Doktor Fovler je prezentovao kamere u ovom takozvanom trezoru, dok je sedeo na planini od snega i leda, pre nego što je odabrao svoje uporište u sefu.

"Ima istorijski značaj ova građevina koja seže do 130 metara ispod površine", kaže Fovler i dodaje da mu nije tek tako palo na pamet da konstruiše ovako nešto. Inspiracija mu je bila činjenica da toliko mnogo vrsta na Zemlji izumire.

"Posle 11. septembra postalo je jasno da ne postoji neka zgrada ili oblast koja je sigurna na svetu. Tada smo shvatili da ako mi ne izgradimo takvu lokacijuona se sama od sebe neće pojaviti. Znali smo da to mora biti udaljeno i sigurno mesto, gde možemo da čuvamo rezervne namirnice", rekao je Fovler osvrćući se na predviđanja ogomne erupcije vulkana koja će zakloniti Sunce 2020. godine i dovesti do velike katastrofe.

Ovaj objekat je pod zaštitom Nordijskog genetskog istraživačkog centra.

(Kurir.rs/Sputnik, Foto: Printscreen/YouTube)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track