USKORO VIŠE NEĆE BITI NOSOROGA: Lovci ih ubijaju zbog rogova koji koštaju i do 65.000 dolara
Foto: EPA

STRAŠNO

USKORO VIŠE NEĆE BITI NOSOROGA: Lovci ih ubijaju zbog rogova koji koštaju i do 65.000 dolara

Planeta -

Ilegalni lov na nosoroge u Bocvani je ove godine bio u velikom porastu, saopštile su vlasti ove afričke države.

Krivolov na nosoroge, kojima inače preti izumiranje, posebno je razvijen u delti reke Okavango, gde su tokom 2019. godine ulovljena 23 bela nosoroga i osam crnih, koji su ubijeni još oktobra 2018. godine.

Između aprila i oktobra ove godine ubijeno je devet nosoroga, saopštilo je Ministarstvo za životnu sredinu, zaštitu ugroženih vrsta i turizam, dok je od oktobra do ubijeno još 13, što je nezapamćeno velik broj. Bocvana se ubraja među afričke zemlje u kojima ima najviše nosoroga.

Tokom 10 godina, od 2007. do 2017. u Bocvani je ulovljeno ukupno sedam nosoroga piše na sajtu organizacije "Spasite nosoroge". Precizan broj nosoroga smatra se tajnom, ali državna služba koja se stara o životnoj sredini tvrdi da, ukoliko se ovako intenzivan lov nastavi, u Bocvani više neće biti nosoroga za godinu ili dve, posebno onih crnih, koji su najviše ugroženi.

foto: AP

Bocvana je iskoristila priliku da dobije 100 nosoroga od Južne Afrike 2015. godine, kada je ta zemlja odlučila da susedima ustupi određen broj nosoroga kako bi se u njima povećala populacija, a i da bi se prestalo s nedozvoljenim lovom.

Bocvana važi za zemlju u kojoj su propisi o zaštiti divljih životinjia veoma strogi i ta je zemlja utrošila znatna sredstva da bi sprečila nedozvoljeni lov. Lovci, međutim, ne prestaju da love životinje koje su tražene na tržištu, kao što je slučaj i s nosorozima, čiji je rog veoma cenjen i tražen. Rog nosoroga, naime, plaća se i 65.000 dolara po kilogramu, a najviše kupaca je iz Azije, gde se on smatra najboljim afrodizijakom i ceni se kao veoma lekovit.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track