NJU DELHI BLOKIRAN: Studenti, umetnici i pisci na ulicama, traže ukidanje zakona o državljanstvu (FOTO)
Foto: Profimedia

hiljade ljudi protetuje

NJU DELHI BLOKIRAN: Studenti, umetnici i pisci na ulicama, traže ukidanje zakona o državljanstvu (FOTO)

Planeta -

Više hiljada studenata, umetnika i pisaca protestovalo je danas u prestonici Indije Nju Delhiju i severoistočnoj državi Asam protiv novog zakona o državljanstvu koji je uvela vlada.

U Gauhatiju, glavnom gradu Asama, demonstranti su pevali patriotske pesme pozivajući na jedinstvo, slikali na platnima i pravili skulpture, preneo je AP.

Protest su organizovali Udruženje studenata Al Asam, Udruženje umetnika Gauhati i umetnička organizacija Saru Kala Parišad.

U Nju Delhiju pisac i aktivista Arundhati Roj pridružila se demonstrantima i zamolila ih da se čuvaju od snaga bezbednosti.

"Moraćemo međusobno da se štitimo. A sada, kada oni (vladine snage) uđu u domove ljudi, posebno u muslimanskim četvrtima, moramo da patroliramo tim područjima", rekla je Roj.

Od kada je pre dve nedelje donet zakon o državljanstu izbili su masovni protesti širom zemlje, najveći u Utar Pradešu, Karnataki i Asamu, u kojima su poginule 23 osobe.

Premijer Indije Narendra Modi branio je zakon nazivajući ga humanitarnim gestom prema izbeglicama u Indiji.

Zakon omogućava državljanstvo budistima, hrišćanima, hindusima, Džainsima, Parsima i Sikima koji su napustili Pakistan, Avganistan i Bangladeš zbog verskog progona pre 2015. godine.

Kritičari zakona navode da je on diskriminatorski u odnosu na muslimane.

(Kurir.rs/Tanjug, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track