MERKELOVA POSLALA NOVOGODIŠNJU PORUKU: Ja neću doživljavati sve posledice klimatskih promena, ali naša deca hoće
Foto: EPA/JULIEN WARNAND

ekološki problemi

MERKELOVA POSLALA NOVOGODIŠNJU PORUKU: Ja neću doživljavati sve posledice klimatskih promena, ali naša deca hoće

Planeta -

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u svojoj novogodišnjoj poruci rekla da se bori sa klimatskim promenama svom snagom kako bi budućim generacijama omogućila da žive u miru i prosperitetu.

"Globalno zagrevanje je stvarno. Ono je pretnja", rekla je Merkel u snimljenom govoru koji će biti emitovan sutra uveče, javlja Rojters. Rast svetskih temperatura i probleme stvorene globalnim zagrevanjem stvorili su ljudi, dodala je Merkel.

"Dakle, moramo učiniti sve što je u ljudskoj moći da bismo prevazišli ovaj ljudski izazov. To je još uvek moguće", rekla je Merkel.

"Imam 65 godina i u dobi sam u kojoj ja lično više neću doživljavati sve posledice klimatskih promena koje će se dogoditi ako politicari ne preduzmu nešto", navela je kancelarka.

"Naša deca i unuci će morati da žive sa posledicama onoga što činimo ili ne činimo danas. Zato koristim svu snagu da Nemačka obezbedi svoj doprinos - ekološki, ekonomski, društveni - da se klimatske promene dovedu pod kontrolu", istakla je Merkel.

Ona je pozvala Nemce da razmisle kako bi se nosili sa izazovima koji proizlaze iz globalnog zagravanja.

Prema njenim rečima, da bismo to postigli, potrebna nam je više nego ikad hrabrost da razmišljamo na nov način, snaga da se napuste poznati putevi, spremnost za isprobavanje novih stvari i odlučnost da se dela brže, uvereni da neobično može da uspe - i mora uspeti ako hoćemo da generacija današnjih mladih ljudi i njihovih potomaka i dalje bude u stanju da živi dobro na ovoj Zemlji, zaključila je Merkel.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/JULIEN WARNAND)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track