TRAMP TRAŽI OD IRAKA DA REAGUJE, A KRIVI TEHERAN: Iran je ubio našeg vojnog snabdevača i odgovorili smo snažno!
Foto: AP/Khalid Mohammed, EPA/Michael Reynolds Pool

traži zaštitu ambasade

TRAMP TRAŽI OD IRAKA DA REAGUJE, A KRIVI TEHERAN: Iran je ubio našeg vojnog snabdevača i odgovorili smo snažno!

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp optužio je danas Iran da je kriv za upad iračkih demonstranata u kompleks američke ambasade u Bagdadu i pozvao iračke vlasti da zaštite ambasadu.

"Iran je ubio američkog vojnog snabdevača, i ubio mnoge. Mi smo odgovorili snažno i uvek ćemo tako uraditi. Sada Iran organizuje napad na američku ambasadu u Iraku, i oni će se u potpunosti smatrati odgovornim", napisao je Tramp u Tviter poruci.

On je dodao da SAD "očekuju od Iraka da upotrebi svoje snage da zaštiti ambasadu".

Tramp je poslao Tviter poruku sa svog imanja u Palm Biču na Floridi gde je na odmoru. Ova Tviter poruka je prvi njegov komentar na američke vazdušne napadu u Iraku i Siriji tokom vikenda.

foto: AP / Khalid Mohammed

Američka vojska izvela je napad u nedelju protiv oružane grupe Kataeb Hezbolah u znak odmazde za ubistvo jednog američkog vojnog snabdevača prošle nedelje u raketnom napadu na iračku vojnu bazu.

Desetine pripadnika iračke šiitske paravojne grupe i njihovih pristalica upalo je danas u kompleks američke ambasade u Bagdadu, besni zbog američkih vazdušnih udara na proiransku miliciju, provalili su kroz glavni ulaz i zapalili prostor za prijem, što je izazvalo upotrebu suzavca i šok bombi.

foto: AP / Khalid Mohammed

Irački premijer u ostavci Adel Abdel Mahdi pozvao je danas stotine pristalica proiranske paravojne grupe koji su napali američku ambasadu u Bagdadu da se povuku dalje od te zgrade."Iračke snage oštro zabranjuju svaki napad na neko diplomatsko predstavništvo", upozorio je Adel Abdel Mahdi dva sata posle početka napada na ambasadu SAD, prenosi Frans pres.

foto: AP/Khalid Mohammed

Ovi dogadjaju predstavljaju veliko pogoršanje u iračko-američkim odnosima što bi dalje moglo da podrije američki uticaj u regionu i da oslabi moć Vašingtona u njegovoj kampanji maksimalnog pritiska na Iran.

Kurir.rs / Beta, Foto: AP / Khalid Mohammed

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track