AMERIKA NAPOKON OBELODANILA ZAŠTO JE UBIJEN SULEJMANI: Obaveštajci dobili ŽESTOKE informacije, a onda je usledila akcija
Foto: Profimedia, EPA

opravdanje ili istina

AMERIKA NAPOKON OBELODANILA ZAŠTO JE UBIJEN SULEJMANI: Obaveštajci dobili ŽESTOKE informacije, a onda je usledila akcija

Planeta -

Iranski general Kasim Sulejmani pripremao je atentat na američke diplomate i vojnike, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajan.

"Informacije obaveštajnih službi koje smo imali i koje smatramo vrlo značajnim ukazivale su na to da su se Sulejmani i oni sa kojima je bio u zaveri pripremali da narednih dana ubiju veliki broj američkih diplomata i vojnika“, rekao je O’Brajan za "Foks njuz“.

O’Brajan je dodao da je Sulejmani od samog početka bio umešan u iranski nuklearni program.

foto: Profimedia

On je istovremeno naglasio da Sulejmanijeva likvidacija ne protivreči principima predsednika Donalda Trampa.

"Predsednik smatra da slabost provocira, a ja smatram da u istoriji možemo pronaći mnogo sličnih primera. Ova ideja bila je kamen temeljac spoljne i nacionalne politike u oblasti bezbednosti za predsednika Trampa“, zaključio je američki zvaničnik.

foto: EPA

Eskalacija situacije na Bliskom istoku

Krajem decembra američke snage izvele su napad na šiitske objekte pokreta Kataib Hezbolah u Siriji i Iraku. Pentagon je saopštio da je to bio odgovor na napad te grupe na iračku bazu u blizini grada Kirkuk.

Nakon toga pristalice pokreta pokrenule su napad na Ambasadu SAD u Bagdadu.

foto: EPA / Iranian supreme leader office, AP/ Andrew Harnik

U noći 3. januara, Sjedinjene Američke Države izvele su operaciju na području bagdadskog aerodroma u kojoj su poginuli iranski general Kasim Sulejmani i zamenik lidera iračkih šiitskih ustaničkih snaga Abu Mahdi el Muhandis.

Vašington ih smatra umešanim u organizaciju napada na Ambasadu SAD u Bagdadu.

Vrhovni vođa Irana Ali Hamnei obećao je da će se osvetiti Sjedinjenim Američkim Državama za Sulejmanijevu smrt. Američki predsednik Donald Tramp obećao je nakon toga da će naneti "brz i snažan udar“ na 52 cilja u Iranu ako Amerikanci budu napadnuti.

(Kurir.rs/Sputnjik, Foto: Profimedia/EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja