Najnovije vesti

IRAN I AMERIKA SVE UNAPRED DOGOVORILI! Šok svedočenje Darka Trifunovića: Ceo napad je insceniran! OTKRIVENI SVI DETALJI
Foto: Printscreen TV Prva

profesor bezbednosti

IRAN I AMERIKA SVE UNAPRED DOGOVORILI! Šok svedočenje Darka Trifunovića: Ceo napad je insceniran! OTKRIVENI SVI DETALJI

Planeta

Analitičar Darko Trifunović smatra da je američki vazdušni napad u kojem je ubijen iranski general Kasem Sulejmani, nakon čega je usledilo raketriranje američke baze u Iraku, inscenirani napad i dodaje da ne očekuje da sukob dalje eskalira.

"Rakete koje je ispalio Iran Amerika je mogla da presretne i da ih obori u svakom trenutku. Imaju takav kapacitet, i zato smatram da ovo što se desilo je dogovoren scenario", rekao je Trifunović.

On smatra da je ovo proksi, odnosno posrednički rat, oko teritorija Iraka i Sirije, i da nakon ova dva događaja sukob između Irana i Amerike neće dalje eskalirati.

foto: Printscreen

"Ovo je proksi rat oko teritorija Iraka i Sirije. Iran je velika regionalna sila, Amerika je super sila. Iranska propaganda će ubediti svoje građane da su oni ne znam koliko ljudi pobili u Iraku, nakon čega će širiti te priče kako bi zadovoljili javno mnjenje. Sa druge strane Amerika tvrdi da niko od njihovih vojnika nije stradao. Stoga prema ovim parametrima sada, ne očekuje se dalja eskalacija", smatra Trifunović.

Po njegovom mišljenju do napada na Sulejmanija je moralo doći jer je prozivao predsednika Amerike Donalda Trampa, a da je na to Iran reagovao zbog javnosti.

Trifunović dodaje da međutim treba uzeti u obzir da je predsednik Amerike Donald Tramp veoma nepredvidiv i da njegovi koraci dalje mogu i da iznenade.

On upućuje na i to da je ovaj sukob primer na kome građani Srbije mogu da vide sile pribegavaju posredničkim sukobima.

"Ovo je jasna slika da su sukobi na našim prostorima, bili sukobi drugih sila, a da su žrtve bile Srbi, Hrvati i Mislimani", rekao je Trifunović.

Iranska nacionalna garda objavila je da je sinoć raketirala američku bazu Ain al-Asad, oko 200 kilometara zapadno od Bagdada, s 10 projektila zemlja-zemlja, kao odgovor na ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...