Najnovije vesti

IRAN GAĐAO AMERIČKU BAZU KOJU SU NAPRAVILE JUGOSLOVENSKE FIRME! Izgradnja je koštala neverovatnih 280 MILIONA DOLARA!
Foto: Profimedia

zasuli je raketama

IRAN GAĐAO AMERIČKU BAZU KOJU SU NAPRAVILE JUGOSLOVENSKE FIRME! Izgradnja je koštala neverovatnih 280 MILIONA DOLARA!

Planeta

U noći između 7. i 8. januara Iranska revolucionarna garda izvela je dva raketna napada na američke baze u Iraku kao odmazdu za ubistvo generala Kasema Sulejmanija. Mete projektila bile su baze Al Asad i Ibril, na koje je palo nekoliko desetina raketa, preneli su irački mediji. Zbog čega su upravo ove dve baze bile meta?

Baza Al Asad

Prva na udaru našla se baza Al Asad, koje je zasuta raketama oko 01. 20 po lokalnom vremenu, odnosno u isto vreme kada je izvršen napad dronom na konvoj u kojem se nalazio irački general Kasem Sulejmani i njegova pratnja u petak prošle nedelje.

Baza Al Asad nalazi se u zapadnom Iraku i u njoj su smeštene američke i britanske snage. Tokom invazije na Irak ova baza bila je druga najveća američka baza na iračkom tlu.

Prvi naziv baze bio je Al Kadisija (al-Qādisiyyah), prema bitki kod istoimenog grada Kadisija, vođenoj 636. godine između arapske muslimanske vojske i vojske Sasanidskog carstva. Baza je pod tim imenom građena u periodu od 1981. do 1987. godine, a izvođači radova bile su jugoslovenske kompanije.

Projekat poznat kao “Project 202-B” i “Project 1100” vredan tadašnjih 280 miliona dolara gradile su firme “Granit” (iz današnje Severne Makedonije), zatim “Vranica d.d. Sarajevo”, “I.L. Lavčević d.d. Split” i “Unioninvest d.d. Sarajevo”.

Baza je građena tako da može da opsluži veliki broj ljudi, do 5.000, a u okviru kompleksa nalaze se i vojni i druga javna neophodna infrastruktura. Što se vojnih objekata tiče, baza je posedovala vojni aerodrom, skloništa za bombardere i vojne kasarne, a pored toga u sklopu kompleksa nalazila se i džamija, otvoreni i zatvoreni bazen, sportske dvorane, bioskop, biblioteka, osnovna i srednja škola i bolnice.

Skloništa za bombardere u oviru kompleksa nazivana su “jugosi” i sve do 1991. godine i razvitka laserski navođenog projektila GBU-28 specijalizovanog za razbijanje bunkera, smatrana su neprobojnim.

Do američke invazije na Irak 2003. godine, u bazi su bile smeštene tri jedinice iračkog ratnog vazduhoplovstva koje su letele avionima MiG-25 i MiG-21. Ubrzo nakon početka invazije, baza je napuštena, a u maju 2003. godine predata je američkoj vojsci kada je i preimenovana u “Al Asad Airbase” (na arapskom "Lav")

Ovu bazu godinama unazad obilazili su američki političari. Na tom spisku su Džordž Buš, zatim Kondoliza Rajs, a iz akutuelne administracije Donald Tramp i Majk Pompeo.

Prvi čovek SAD posetio je “Al Asad” u društvu supruge Melanije Tramp 28. decembra 2018. godine, a američki državni sekretar Majk Pompeo, sa suprugom Karen, bio je u bazi za Dan zahvalnosti 23. novembra 2019. godine. Zanimljivo je da je bazu jednom prilikom posetio Čak Noris.

Inače, “Al Asad” neretko je meta napada, čak može se reći da su oni učestali, ali uglavnom žrtava nije bilo.

Baza Ibril

Druga meta bila je baza u blizini grada Ibril. Ona je izabrana verovatno jer obližnji aerodrom često kortisti američka vojska i Stejt dipartment. Takođe, u tom gradu u kurdskom delu Iraka, smešten je i američki konzulat sa velikim brojem članova američkog osoblja.

U samoj bazi “Ibril” se pored američkih vojnika, nalaze i nemačke i italijanske trupe.

Na društvenim mrežama pojavile su se i prve fotografije projektila koji su navodno pale u blizini baze, ali zvaničnih potvrda da je reč o verodostojnim fotografijama još nema.

Pentagon je potvrdio da nema Amerikanaca među žrtvama, a trenutno nije jasno koliko i da li uopšte ima žrtva u napadima. Da žrtava nema rekao je juče i predsednik Tramp u prvom obraćanju naciji od kako su ove dve baze raketirane.

Kurir.rs/Blic/M.B.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...