Najnovije vesti

PENZIONISANI PAPA BRANI CELIBAT U KATOLIČKOJ CRKVI: Benedikt XVI pozvao papu Franju da ne zaređuje oženjene muškarce!
Foto: Profimedia

brani celibat

PENZIONISANI PAPA BRANI CELIBAT U KATOLIČKOJ CRKVI: Benedikt XVI pozvao papu Franju da ne zaređuje oženjene muškarce!

Planeta

Penzionisani papa Benedikt XVI izneo je odbranu svešteničkog celibata u katoličkoj crkvi, pošto njegov naslednik smatra da treba ublažiti zabranu oženjenim muškarcima da služe kao sveštenici.

Papa Benedikt je u knjizi, u koautorstvu sa kardinalom Robertom Sarom, pozvao papu Franju da odustane od predloga da se dozvoli da oženjeni muškarci budu zaređeni u sveštenike u regionu Amazonije.

Nekadašnji papa (92), koji se povukao 2013. godine, rekao je da ne može da ćuti o tom pitanju, prenosi BBC.

On u knjizi kaže da je celibat vekovna tradicija u Crkvi i ima "veliki značaj", jer omogućava sveštenicima da se usredsrede na svoje dužnosti.

Retko kada je Benedikt, koji je bio prvi papa koji je podneo ostavku u gotovo 600 godina, intervenisao u klerikalnim stvarima, a Vatikan tek treba da komentariše knjigu, u koju je delimično imao uvid francuski Le Figaro pre njenog objavljivanja koje je najavljeno za danas.

BBC podseća da je suočen s lokalnim nedostatkom sveštenika u Amazoniji, sinod predložio zaređivanje starijih oženjenih muškaraca.

Papa Franja bi sledećih meseci trebalo da donese odluku o tom osetljivom pitanju, ali i o životnoj sredini i ulozi žena u katoličkoj crkvi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...