PAPA FRANJA: Sećanje na Holokaust od ključnog značaja da osiguramo da se slični zločini ne ponove!
Foto: EPA

poglavar rimokatoličke crkve

PAPA FRANJA: Sećanje na Holokaust od ključnog značaja da osiguramo da se slični zločini ne ponove!

Planeta -

Papa Franja upozorio je danas na porast antisemitizma u svetu i poručio da 75. godišnjica oslobođenja Aušvica, logora smrti u kojem su nacisti ubili oko 1,3 miliona ljudi, treba da posluži kao opomena da ne smemo da postanemo ravnodušni.

"Zabrinjavajuće je videti u mnogim delovima sveta, porast sebičnosti i indiferentnosti, nedostatak brige za druge i stav koji kaže da je život dobar dok je dobar za mene, a kad stvari krenu naopako, otkrivaju se gnev i zloba", rekao je papa u razgovoru sa delegacijom Centra Simon Vizental.

To, kako je objasnio, stvara povoljno tlo za frakcionizam i populizam na kojem se seje mržnja.

"Nedavno smo bili svedoci varvarskog oživljavanja antisemitizma", rekao je papa, ali nije pomenuo konkretno nijednu zemlju ni populistički pokret.

On je kazao da još jednom najoštrije osuđuje svaki oblik antisemtiizma, prenosi Rojters.

Papa, koji je posetio Aušvic 2016. godine, naveo je da je sećanje na Holokaust od ključnog značaja da osiguramo da se slični zločini ne ponove.

"Ako izgubimo sećanje, uništićemo našu budućnost. Neka godišnjica neizrecive okrutnosti koju je čovečanstvo iskusilo pre 75 godina, posluži kao poziv da zastanemo i prisetimo se. Treba nam to ili ćemo postati indiferentni", rekao je on.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track