PUTIN POSLAO PREDLOGE USTAVNIH PROMENA DUMI: Evo šta bi predsednik Rusije menjao u najvišem aktu! (VIDEO)
Foto: AP

direktno

PUTIN POSLAO PREDLOGE USTAVNIH PROMENA DUMI: Evo šta bi predsednik Rusije menjao u najvišem aktu! (VIDEO)

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi zakon o amandmanima na Ustav, a jedna od promena je da se predsedniku ograničava mogućnost na dva mandata ukupno, a ne kao dosad na dva uzastopna mandata.

Jedna od predloženih 12 izmena je da predsednik formira Državnog saveta u čijem sastavu će biti guverneri regiona i visoki federalni zvaničnici.

Jedan ustavni amandman predviđa da ruska Državna duma dobije pravo da odobri kandidature premijera i zamenike premijera.

Predlažući da se parlamentu daju veća ovlašćenja kada je reč o imenovanju ministara, Putin naglašava da predsednik treba da zadrži moć da smenjuje premijera i ministre i ostaje zadužen za rusku vojsku i policijske agencije.

Putinovi amandmani uključuju veća ovlašćenja Ustavnog suda, kao i imenovanje i razrešenje generalnog tužioca i njegovih zamenika na predlog predsednika.

Takođe, jedan od amandmana predviđa da visoki vladini zvaničnici ne mogu da imaju strano državljanstvo ni boravišnu dozvolu. a kandidat za predsednika mora da bude stariji od 35 godina i da živi u Rusiji najmanje 25 godina.

Predlozi obuhvataju i garanciju da minimalna plata ne bude niža od granice siromaštva, kao i da penzije budu redovno indeksirane.

Duma je primila nacrt i zakazala prvo od tri čitanja već za četvrtak, prenosi TASS.

Pošto parlament usvoji nacrt zakona, i on prođe sve regionalne parlamente, biće održan referendum o amandmanima na ruski ustav.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track