KRVAVA STVARNOST U MEKSIKU: Svakog sata ubiju četvoro ljudi, u samo jednom danu stradalo skoro 130 ljudi!
Foto: AP/Gerardo Sanchez

u 2019. ubijeno 34.582 osobe

KRVAVA STVARNOST U MEKSIKU: Svakog sata ubiju četvoro ljudi, u samo jednom danu stradalo skoro 130 ljudi!

Planeta -

MEKSIKO SITI - Meksiko gubi rat protiv narko-kartela ako je suditi po poslednjem izveštaju, u kom se navodi da je tokom 2019. u ovoj državi ubijeno čak 34.582 ljudi.

To je najveći broj žrtava od 1997, kad je počela evidencija, a za 13 godina rata protiv narko-kartela likvidirano je više od 275.000 ljudi.

Obećanje predsednika

U istom periodu nestalo je najmanje 40.000 ljudi. Statistika je neumoljiva i prema njoj u proseku u Meksiku dnevno bude ubijeno 95 osoba, ili nešto manje od četvoro na svakih 60 minuta.

foto: EPA / Jose Mendez

Najkrvaviji dan tokom prošle godine bio je 1. decembar i tada je ukupno 127 osoba ubijeno. Da situacija bude još gora, na taj dan je predsednik države Andres Manuel Lopez Obrador obeležio prvu godišnjicu od dolaska na vlast.

"Smanjićemo nasilje u zemlji zahvaljujući borbi protiv siromaštva i smanjenjem upotrebe sile prema kriminalcima", poručio je tada predsednik Obrador. Eho njegovih reči je odavno nestao, a iz zemlje sa 127 miliona stanovnika redovno dolaze zastrašujuće vesti o monstruoznim zločinima.

Masovne grobnice

U novembru su ubijene tri žene i šestoro dece iz dve mormonske američke porodice, nedaleko od granice sa SAD. Žrtve su upucane iz blizine, a njihova tela su zapaljena u vozilima. Zbog ovog zločina uhapšen je lokalni policijski oficir, koji je bio na platnom spisku narko-klana. U 2019. pronađene su i dve masovne grobnice sa preko 100 raskomadanih tela u plastičnim kesama. U oktobru su pripadnici narko-kartela usred dana napali i naterali policiju da oslobodi Ovidija Guzmana Lopeza, El Čapovog sina, dokazavši da su jači od države.

foto: Kurir

Avokado i kokain

Primarni izvor novca za meksičke narko-kartele je šverc droge, uglavnom kokaina u SAD i Evropu. Poslednjih godina karteli sve više zarađuju na trgovini oružjem, otmicama i trgovini ljudima. U avgustu je u gradu Uruapanu pronađeno 19 tela obešenih na mostu. Utvrđeno je da se radi o farmerima, a likvidirani su u ratu kartela oko kontrole proizvodnje avokada. Cena ovog popularnog voća je za godinu dana porasla za 150 odsto. Na tržištu se pojavio i falsifikat čuvenog sosa napravljen od tikvica, maslinovog ulja, halapenjo papričica i nekoliko egzotičnih začina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track