KULMINACIJA PROTESTA U HONGKONGU: Policija sprečila veliko krvoproliće
Foto: AP Steve Leung

strano mešanje

KULMINACIJA PROTESTA U HONGKONGU: Policija sprečila veliko krvoproliće

Planeta -

Policija Hongkonga saopštila je da je deaktivirana cevna bomba i da su uhapšene četiri osobe za proizvodnju eksploziva tokom pretresa stana u kojem je pronašla predmete povezane sa protestima, poput maski Gaj Foksa i zaštitne opreme

Situacija u Hongkongu napetija je nego ikad. Posle šest meseci antivladinih protesta, policija je u januaru sprečila veliko krvoproliće koje je trebalo da izazove kulminaciju sukoba i da zaoštri pritisak SAD na zvanični Peking. Policijski zvaničnik Čan Tinču rekao je da je pronađena bomba dugačka 20 centimetara i težine 680 grama.

- U proteklih nekoliko meseci otkrili smo nekoliko skladišta sa naoružanjem i eksplozivom. Administracija Hongkonga iz bezbednosnih razloga otkazala je redovni vatromet povodom kineske Nove godine u luci Viktorija, planiran za 26. januar, navodi Tinču.

foto: Profimedia

Nakon što su u junu eskalirali prodemokratski protesti, odbačen je nacrt zakona kojim bi bila omogućena isporučenja optuženih kriminalaca u kopneni deo Kine. Uprkos tome, protesti su intenzivirani i Hongkong je deo Kine i međunarodna zajednica je to priznala. Međutim, SAD se vrlo agresivno mešaju u unutrašnju politiku Pekinga, a postoje i dokazi da se tajnim kanalima naoružavaju protestanti.

- Pitanje Hong Konga je interno pitanje Kine. Ali SAD se direktno mešaju u untrašnje poslove Kine kroz Zakon o pravima i demokratiji. Kineska vlada odlučila je i da obustavi preispitivanje zahteva vojske SAD da nekoliko nosača aviona posete Hongkong! Takođe, Peking je uveo i sankcije za pet angažovanih nevladinih proameričkih organizacija koje stoje iza protesta - izjavio je neimenovani diplomata, a prenose agencije. On je naveo i da se demonstracije se odvijaju u mnogim zemljama:

- Mirne demonstracije treba podstaći, a nasilne zabraniti, nedvosmisleni je odgovor zvaničnog Pekinga. S druge strane, u Pekingu podsećaju da je 20. decembra 2019. Makao proslavio 20 godina povratka u sastav kineske države i to na najbolji mogući način:

- Primer Makaa dokazuje da je i te kako uspešno sproveden princip "jedna zemlja, dva sistema koji je još 1984 promovisao tadašnji predsednik Deng Siaoping. Makao je za 20 godina pod okriljem Pekinga podigao svoj BDP za čak osam puta - navodi dalje ovaj diplomata i dodaje:

- Makaom upravljaju njegovi stanovnici. Javni red se vidljivo popravio. Pre vraćanja u okrilje Kine Makao je bio značajan centar organizovanog kriminala. Lokalna vlada je dala visoki prioritet povećanju javne bezbednosti, a evidentan je porast novih investicija. Koristeći svoj specifičan položaj Makao je postao most između Kine i EU. Stanovnici Makaa uživaju pravo na slobodu govora, štampe, udruživanja i izražavanje verskih osećanja u saglasnosti sa Osnovnim zakonom Makaa. Prava portugalskih desidenata su takođe zaštićena zakonom uz poštovanje njihovih običaja i kulturne tradicije.

(Kurir.rs)

Recesija u Hongkongu

Oko 40 odsto manje turista

Broj turista u Hongkongu pao je za skoro 40 odsto u drugoj polovini 2019, usled antivladinih protesta i sukoba policije i demonstranata. Privreda Hongkonga je pala u recesiju, a ministar finansija Pol Čan, na jednom forumu u ponedeljak je rekao da vlada procenjuje da će ekonomski rast za 2019. pasti na minus 1,3 odsto, što predstavlja veliki gubitak za ovaj trgovinski i turistički centar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track