OBAVEŠTAJCI OTKRILI OSINJAK USRED BUNDESVERA: Nacisti osvajaju armiju, okupljaju se u specijalnim jedinicama!
Foto: Profimedia

otkrili 550 ekstremista

OBAVEŠTAJCI OTKRILI OSINJAK USRED BUNDESVERA: Nacisti osvajaju armiju, okupljaju se u specijalnim jedinicama!

Planeta -

U nemačkom Bundesveru ima više stotina ekstremnih desničara - nacista!

To je za Velt rekao Kristof Gram, šef Nemačke vojne kontraobaveštajne službe (MAD), i dodao da su specijalne jedinice naročito popularne među ekstremistima.

Pojačan nadzor

Poslednjih godina vlada u Berlinu pokušava da se izbori sa sve većim brojem pripadnika desničarskih organizacija i nasiljem unutar Bundesvera. Ukupno se vodi istraga protiv čak 550 pripadnika Bundesvera, koji su osumnjičeni da su pobornici ekstremnodesničarskih stavova. Za još 360 pripadnika Bundesvera se sumnja da su ekstremni desničari. Svi ovi slučajevi su otkriveni 2019. godine. - Sumnja na ekstremizam je potvrđena kod 14 pripadnika Bundesvera, od kojih su njih osmorica bili ekstremni desničari. Dodatnih 40 vojnika je prekršilo ustav Nemačke - rekao je Gram i nastavio: - Naš cilj nije samo da iz armije izbacimo ekstremiste već i one koji ne poštuju ustav.

foto: AP / Michael Sohn

Gram je naveo da je pojačan nadzor najzaslužniji za otkrivanje ovako velikog broja ekstremista u uniformi. - Naročito smo zabrinuti zbog otkrivanja tako velikog broja ekstremista među pripadnicima elitne jedinice Komande specijalnih snaga. U ovoj jedinici je pet puta više ekstremista nego u drugim jedinicama.

Jedan od najgorih slučajeva ekstremizma otkriven je 2017, kad je Franko A., pripadnik Bundesvera, uhapšen pod optužbom za pripremanje terorističkog napada. Naime, on je vodio dvostruki život. Predstavljao se kao izbeglica iz Sirije u nameri da izvrši napad koji bi onda bio pripisan islamskim teroristima. To je izazvalo strah od takozvane armije iz senke, zbog čega je MAD bila predmet istrage parlamentarnog komiteta koji nadgleda obaveštajne službe.

Incident na Instagramu

- Identifikovali smo ekstremiste i one koji ne poštuju ustav, ali nismo našli grupu koja želi da izvrši prevrat. Dužnost svakog vojnika je da prijavi kolegu koji ispoljava neposlušnost i vrši protivustavne radnje - dodao je Gram.

Koliko je situacija ozbiljna svedoči i podatak da je pre nekoliko meseci na zvaničnom Instagram nalogu nemačke armije osvanula slika uniforme Vermahta s nacističkim obeležjima - dva kukasta krsta, odlikovanjem za vojnike ranjene u ratu i carskim orlom. - I moda je jedan aspekt. Vojnički stilski elementi do danas su se održali u visokoj modi - navedeno je u potpisu zbog kog se Bundesver posle izvinjavao.

Jevreji bi da napuste Nemačku

Svaki drugi Jevrejin želi da napusti Nemačku zbog naglog porasta antisemitizma poslednjih godina, izjavio je šef diplomatije Heiko Mas, zahtevajući čvršći odgovor vlasti na antisemitizam i na nivou EU.

- Jevreji u Nemačkoj su meta otvorenih napada na ulicama i njih svakodnevno zlostavljaju na društvenim mrežama. Samo tokom proteklih šest meseci u Berlinu je zabeleženo više od 400 antisemitskih incidenata - naveo je Mas.

Kurir.rs / Aleksandar Petrović

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track