Najnovije vesti

PRONAĐENE SLIKE MONSTRUMA KOJI JE UBIO 28.000 LJUDI: Pogledajte dosad neobjavljene kadrove iz Sobibora (VIDEO)
Foto: Profimedia

užasni nacistički zločini

PRONAĐENE SLIKE MONSTRUMA KOJI JE UBIO 28.000 LJUDI: Pogledajte dosad neobjavljene kadrove iz Sobibora (VIDEO)

Planeta

Nemački istoričari objavili su dosad neobjavljene fotografije nacističkog logora smrti Sobibor, uključujući one za koje veruju da su slike Džona Demjanjuka, koji je 2011. godine osuđen zbog svoje uloge u ubistvu oko 28.000 ljudi.

Demjanjuk, rođen u Ukrajini, koji je bio broj 1 na listi najtraženijih nacističkih ratnih zločinaca Centra "Simon Vizental", deportovan je u Nemačku iz Sjedinjenih Američkih Država 2009. godine gde je proveo veći deo svog života kao automobilski radnik, da bi se suočio sa suđenjem.

Fotografije koje je istoričar Martin Kupers opisao kao "kvantni skok u vizuelnom zapisu Holokausta u okupiranoj Poljskoj", pripadale su Johanu Najmanu, tadašnjem zameniku komandanta Sobibora.

Od marta 1942. do novembra 1943, oko 1,8 miliona Jevreja je ubijeno u okviru nacističke operacije "Rajnhard", uglavnom, u logorima Belzec, Sobiboru i Treblinki.

foto: Profimedia

Ostalo je nekoliko fotografija Sobibora koje nude novi uvid o načinu na koji je logor funkcionisao, kao i pojedincima u njemu.

foto: Profimedia

Na pojedinim fotografijama se vidi Najman kako jaše konja na rampi gde su stigli vozovi za deportaciju.

Na drugima se vide "travnikisi", oni koji su radili u logoru kao čuvari, a nisu Nemci, a na dve se najverovatnije vidi Demjanjuk koji je stigao u Sobibor u martu 1943, rekao je Kupers.

Demjanjuk je proglašen krivim za učešće u ubistvu najmanje 28.000 Jevreja, iako je negirao da se tamo nalazio.

Demjanjuk je preminuo 2012, ali je ta presuda u Nemačkoj otvorila put za druga suđenja pošto je nakon nje samo prisustvo u nekom logoru dovoljan dokaz krivice.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...