UHAPŠENA PETORICA POLICAJACA U MOSKVI: Podmetali dokaze novinaru jer je pisao o korupciji u policiji
Foto: Profimedia

skandal

UHAPŠENA PETORICA POLICAJACA U MOSKVI: Podmetali dokaze novinaru jer je pisao o korupciji u policiji

Planeta -

Ruski Istražni komitet danas je odredio pritvor petorici bivših policajaca koji su umešani u kontroverzno hapšenje istaknutog istraživačkog novinara prošle godine i saopštio da će oni biti optuženi za podmetanje dokaza. Ivan Golunov (37) uhapšen je u junu 2019. godine u Moskvi, zbog navodnog pokušaja trgovine drogom, što je on negirao, preneo je AP.

Novinar Ivan Golunov
Novinar Ivan Golunovfoto: EPA / Sergei Ilintski

On je tvrdio da je droga pronađena u njegovom ruksaku i njegovom stanu podmetnula policija u znak osvete zbog njegove istrage o korupciji u moskovskoj policiji. Nakon njegovog hapšenja održani su masovni protesti u Moskvi, da bi potom optužnica protiv Golunova bila odbačena, jer je ruska vlada priznala da ne postoje dokazi koji bi je podržali.

Golunov i njegove kolege iz nezavisnog internet portala Meduza obećali su da će one koji su orkestrirali njegovo hapšenje izvesti pred lice pravde. Portparolka Komiteta Svetlana Petrenko rekla je novinarima da su policajci ilegalno nabavili, skladištili i transportovali drogu da bi je podmetnuli Golunovom sa ciljem da se on nezakonito krivično goni.

Do pritvaranja je došlo nakon gotovo sedam meseci od kada je Golunov oslobođen.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track