NAJSMRTONOSNIJE ORUŽJE KOJE JE ČOVEK STVORIO! Ovih 5 nuklearnih podmornica može da UNIŠTI SVET za samo 30 minuta!
Foto: Profimedia

zveri iz morskih dubina

NAJSMRTONOSNIJE ORUŽJE KOJE JE ČOVEK STVORIO! Ovih 5 nuklearnih podmornica može da UNIŠTI SVET za samo 30 minuta!

Planeta -

Američki magazin "Nacionalni interes“ napravio je listu pet smrtonosnih podmornica na nuklearni pogon za koje se smatra da bi mogle „uništiti svet za 30 minuta“ i za koje tvrdi da su najsmrtonosnije oružje koje je čovečanstvo ikada stvorilo.

Podmornica Ohajo klase

Američka podmornica Ohajo klase naoružana sa 24 balističke rakete „Trident 2“ našla se na prvom mestu liste „Nacionalnog interesa“.

Svaka „Trident 2“ raketa može nositi 12 termo-nukleranih glava W88 od 475 kilotona, što govori o bojevoj moći podmornice Ohajo klase.

Magazin tvrdi da jedna takva podmornica može „28 ciljeva veličine grada pretvoriti u prah i pepeo za manje od 30 minuta“ i uništiti ljudsku civilizaciju za „manje vremena nego što je potrebno da se naruči pica“.

Trenutno je devet podmornica Ohajo klase raspoređeno u Tihom okeanu a još pet je u misiji u Atlantiku.

Podmornica Kolumbija klase

Ove podmornice trebalo bi da zamene plovila Ohajo klase zbog njihovog „starinskog dizajna“, navodi „Nacionalni interes“ dodajući da su nove podmornice nešto veće od onih Ohajo klase ali da mogu nositi 16 „Trident 2“ raketa.

„Većina novih podmornica opremljena je novim reaktorom i motorom sa stalnim magnetom koji je ekstremno tih ali je takođe ogroman“, navodi magazin.

Prva takva podmornica koja se smatra „unapređenim derivatom“ plovila Virdžinija klase očekuje se u upotrebi 2031. godine.

Ruska podmornica Projekt 955

Ruska podmornica Projekt 955 Borej klase sa balističkim raketama našla se na trećem mestu liste.

Podmornica je opremljena sa 16 RSM-56 Bulava balističkih raketa dometa do 8.000 kilometara.

Nuklearne bojeve rakete su specijalno dizajnirane da izbegnu neprijateljske protivraketne sisteme, podseća „Nacionalni interes“ i dodaje da je podmornica Borej klase „najtiša ruska podmornica sa bojevim glavama izgrađena do danas“.

Podmornica Delfin klase

Na listi se našla još jedna ruska podmornica opremljena balističkim raketama – Projekt 557 BDRM Delfin klase (Delta 4).

„Sadašnja okosnica ruske flote naoružana je sa 16 balističkih raketa sa tečnim gorivom R-29RMU Sineva koje mogu biti ispaljene u bilo kom smeru iz stalnog kursa u kružnom sektoru“, navodi „Nacionalni interes“.

Magazin podseća da je podmornica sposobna da ispali projektile sa dubine od 55 metara dok plovi brzinom od šest do sedam čvorova.

Podmornica Jasen klase

Poslednja na listi je ruska Projekt 885M Jasen klase podmornica koja opremljena nuklearnim glavama.

„Nacionalni interes“ opisao je podmornicu kao „pretnju teritoriji Sjedinjenih Država“ navodeći da iako Jasen nije podmornica koja nosi balističke nuklearne rakete, ona ima 32 dualne nuklearne/konvencionalne 3M-14K Kalibar krstareće rakete dometa većeg od 2.500 kilometara.

„Te brze i izuzetno tihe podmornice mogle bi se lako približiti na 2.000 kilometara do američke Istočne obale odakle bi mogle pogađati ciljeve sve do Velikih jezera“, zaključio je „Nacionalni interes“.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track