BESNE POŽARI U AUSTRALIJI: Šire se ka Kanberi, proglašeno vanredno stanje, izdato upozorenje za evakuaciju! (VIDEO)
Foto: EPA / Mick Tsikas

vatrena stihija

BESNE POŽARI U AUSTRALIJI: Šire se ka Kanberi, proglašeno vanredno stanje, izdato upozorenje za evakuaciju! (VIDEO)

Planeta -

Visoke temperature i jak vetar danas podstiču širenje požara nadomak australijske prestonice Kanbere, glavni autoput je zatvoren i izdato je upozorenje da evakuacija iz pojedinih delova grada nije bezbedna, javlja Rojters.

Nebo iznad prestoničkog autoputa Monaro je narandžasto-crvene boje zbog nekontrolisanog plamena koji je zahvatio površinu od preko 35.000 hektara.

Kako navodi Rojters, komesarka Agencije za vanredne situacije Džordžina Vilan ukazala je da požari sami generišu posebne vremenske prilike i da u kombinaciji s pravcem vetra doprinose intenzitetu vatrene stihije.

Na celom području Kanbere proglašeno je vanredno stanje kao nužna mera zbog izuzetno visokih temperatura i jakog vetra koji će, prema prognozama, potrajati tokom celog vikenda.

Rojters podseća da je ovo prvo vanredno stanje o ovoj oblasti od 2003. godine kada je četvoro ljudi izgubilo život, a 500 stambenih objekata nestalo u požarima.

Vatra besni i nešto dalje, južno od Kanbere, u državi Novi Južni Vels, gde se 22. januara srušio avion za gašenje požara. U toj nesreći su poginula trojica američkih vatrogasca.

Prema prognozama, u nedelju se očekuju temperature i do 40 stepeni, zbog čega je izdato javno upozorenje lokalnom stanovništvu.

Ukupno, preko 60 požara besni u Novom Južnom Velsu, ali je samo jedna trećina pod kontrolom. Za područja koja nisu zahvaćena požarima, meteorološka prognoza najavljuje intenzivnu kišu, a vlasti upozoravaju na moguće "jake poplave opasne po život".

U razornoj višemesečnoj sezoni požara u Australiji, od septebra prošle godine do sada život su izgubile 33 osobe i, kako se procenjuje, milijarda jedinki faune, 2.500 kuća je uništeno, a sprženo je 11,7 miliona hektara.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA / Mick Tsikas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track