OVO JE LICE ZLA: Islamista ubijen u Londonu opsednut pravljenjem kućnog eksploziva! Sudeš Aman nedavno pušten iz zatvora
Foto: London Metropolitan Police

opasno

OVO JE LICE ZLA: Islamista ubijen u Londonu opsednut pravljenjem kućnog eksploziva! Sudeš Aman nedavno pušten iz zatvora

Planeta -

Tinejdžer terorista koji je ubijen u Londonu identifikovan je kao Sudeš Aman.

Iz zatvora je pušten samo nekoliko dana ranije, nakon što je izdržao polovinu trogodišnje kazne za širenje ekstremističke propagande.

Aman (19) je s rodbinom delio priručnike za pravljenje bombi i maštao o izvođenju napada kiselinom na mopedu. Rekao je svojoj devojci da bi trebao ubiti njene roditelje i rekao je da planira teroristički napad na severozapadu Londona.

Bivši student nauke i matematike na koledžu North Vest London imao je beleške receptima za pravljenje domaćih plastičnih eksploziva u ljubičastoj svešci. Amman je objavio link do pdf kopije časopisa Islamske države 'Inspire' fokusirajući se na ideju 'Usamljenog džihada'.

„Vaše interesovanje za islamski ekstremizam i ID izgledaju više nego samo nezrela fascinacija tabuom i grafičkim nasiljem. Čini mi se da u ovom materijalu tvrdite da ste neko koga iskreno držite i koji se tiče ideoloških verovanja, a koji vas motivišu za prikupljanje i širenje prikazanog materijala", rekao je sudija prilikom izricanja presude Amanu.

Među dokumentima o džihadu koje je Aman skrivao bio je i jedan pod nazivom „Kako napraviti bombu u kuhinji tvoje majke', publikacija Al Kaide koja ohrabruje muslimane da vrše samostalne terorostučke napade na zapadu.

Kurir.rs/Metro Foto: Metropolitan Police

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track