ŽELEO JE DA UMRE "U IME TERORIZMA", UBEĐIVAO DEVOJKU DA UBIJE RODITELJE: Detalji o napadaču koji je izbo ljude u Londonu
Foto: Profimedia

jEZIVO

ŽELEO JE DA UMRE "U IME TERORIZMA", UBEĐIVAO DEVOJKU DA UBIJE RODITELJE: Detalji o napadaču koji je izbo ljude u Londonu

Planeta -

Dvadesetogodišnji Sudeš Aman, student prirodnih nauka i matematike iz Haroua, u širem području Londona, koji je u nedelju ubijen nakon što je izbo dve osobe, bio je opsednut idejom o terorističkom napadu nožem, saznaje britanski Metro, pozivajući se na Centralni krivični sud u Londonu, gde je Aman kao osamnaestogodišnjak osuđen na tri godine i četiri meseca zatvora zbog posedovanja terorističke dokumentacije i širenja takvih sadržaja.

Jedna od žrtava napada, muškarac u četrdesetim, nalazi se u bolnici i u stabilnom je stanju, dok je druga žrtva, žena pedesetih godina, danas otpuštena iz bolnice.

Pretpostavlja se da je Aman izašao iz zatvora samo nekoliko nedelja pre napada u Stretamu, na jugu Londona, da bi ispunio jedan od ciljeva, koje je sebi zacrtao: da umre kao mučenik.

Pristalica Islamske države priznao je krivicu za posedovanje i deljenje terorističke cokumentacije i osuđen je u decembru 2018. Policija je tada u njegovom domu u Londonu našla beležnicu sa njegovim 'životnim ciljevima'.

"Na vrhu liste bilo je da umre kao mučenik i ode u 'džanu', zagrobni život", kaže šef Komande za borbu protiv terorizma Londonske policije Aleksis Bun.

Prema njegovim rečima, Aman je bio "izuzetno zainteresovan za nasilje i mučeništvo" i bio je opsednut time da umre "u ime terorizma".

Aman, koji je tada živeo s porodicom u Harouu, u severozapadnom Londonu, postavljao je na porodičnoj Votsap grupi propagandni materijal Al Kaide, izlažući uznemirujućim sadržajima mlađu braću, od kojih je jedan imao samo 11 godina, a na Skajpu je delio uputstva za izradu bombi, otkriveno je tokom suđenja.

Većina njegovih komšija zaprepašćeni su zbog napada u nedelju i kažu da ih je napad “rastužio”, da je Aman bio "sasvim običan momak", i "da ništa nije nagoveštavalo nešto neobično".

S druge strane, neimenovana tinejdžerka je izjavila da je pričao o tome da je terorista, ali da je ona mislila da se šali.

"Imao je običaj da kaže: 'Imam bombu u džepu, napravi još jedan korak i dići ću te u vazduh'. Mislili smo da se šali" izjavila je.

Na dan izricanja presude 2018, tužilac Keli Broklherst rekla je da su prilikom hapšenja u maju 2018, u njegovom domu nađene vazdušna puška, crna zastava i borbeni nož.

"Optuženi je s porodicom, prijateljima i devojkom razgovarao o svojim ekstremnim shvatanjima džihada i želji da izvrši teroristički napad. Posebno je bio opčinjen idejom da koristi nož", rekla je tužilac.

Navodno je smatrao da su Jazidkinje robinje i da Kuran zbog toga "dopušta da budu silovane".

Aman je sa interneta skinuo niz priručnika za ubijanje, kao što je "Krvava brazilska tehnika borbe noževima". Knjiga od 79 srana sadrži uputstva kako nožem pogoditi vitalne organe kako bi žrtva “brzo izgubila svest i umrla”.

U drugom priručniku "Borba prsa u prsa", inače, namenjenom obuci američkih marinaca, nalaze se uputstva koja se odnose na korišćenje borbenog noža i ranjavanja vrata, prepona i srca.

Aman je, osim toga, naručio nož na adresu svoje devojke, kojoj je rekao da je Islamska država "najbolje što je islamu moglo da se desi".

Devojci je slao snimke odsecanja glave i savetovao joj: "Ako ne možeš da praviš bombe zbog porodice, prijatelja ili špijuna, koji te sumnjiče, uzmi nož, molotovljev koktel, zvučnu bombu, ili sedi u kola i noću napadaj turiste, policiju i neprijatelje islama ili zapadne ambasade u svakoj zemlji na planeti".

Devojku je navodno ubeđivao da ubije roditelje, a mlađu braću je pokušao da radikalizuje.

Kurir.rs/Dejli Mejl/Metro/Blic

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track