POLETELA AMERIČKA NOĆNA MORA: Modernizovana verzija strateškog bombardera TU-160M operativna, evo šta je sve poboljšano!
Foto: Printscreen Youtube

oružje

POLETELA AMERIČKA NOĆNA MORA: Modernizovana verzija strateškog bombardera TU-160M operativna, evo šta je sve poboljšano!

Planeta -

Prvi duboko modernizovani strategijski bombarder Tu-160M je danas izveo svoj prvi let, saopštili su u informativnoj službi vazduhoplovne kompanije „Tupoljev“. Avion je u vazduhu provelo 34 minuta, leteći na visini od 1500 metara.

„Danas je na aerodromu KAZ koji nosi ima S.P.Gorbunova (filijala PAO „Tupoljev“) realizovan prvi let opitnog duboko modernizovanog bombardera-raketonosca Tu-160M, koji je napravljen na bazi svog prethodnika Tu-160. Letelica je u vazduhu provela 34 minuta, leteći na visini od 1500 metara“ – napominju u kompaniji „Tupoljev“ što je preneo internet portal Interfaks.

„Tokom leta vršene su neophodne provere najsavremenijih sistema i opreme koja je integrisana prilikom radova na dubokoj modernizaciji aviona. Prema informacijama pilota koji su upravljali letelicom, ceo let je protekao u normalnim uslovima, sistemi i oprema su finkcionisali bez ikakvih problema", rekao je portparol.

On je dodao da je letelicom upravljala vrhunska posada koju krasi izuzetno letačko iskustvo.

Kako se dalje navodi u ovom saopštenju, letelica koja je danas izvela svoj probni let je krajem novembra prošle godine napustila fabričku halu i upućena na letno-tehnička testiranja u specijalizovanu stanicu Kazanskog vazduhoplovnog zavoda. Na njoj je avion prošao etapu zemaljskih i vazdušnih testiranja.

Ministar odbrane je rekao da je po naredbi Vrhovnog komandanta ruske armije V.V.Putina Kazanski vazduhoplovni zavod dobio zadatak da obnovi proizvodnju duboko modernizovanih letelica strategijske namene Tu-160M.

„Ovaj avion će da bude opremljen novim napadno-navigacijskim kompleksom, savremenim i pouzdanim sistemima veze sa uvećanom zaštitom od elektronskog ometanja, jedinstvenim paketom naoružanja koje će proširiti njegove borbene sposobnosti prilikom upotrebe ubojnih sredstava sa konvencionalnim i nuklearnim bojevim glavama. Takođe, obnoviće se i pogonska grupa letelice integracijom motora NK-32 druge serije, čime će se povećati njegov operativni dolet i produžiti efektivno vreme leta“- rekao je Šojgu, a preneo internet portal RIA Novosti.

Prema Putinovim rečima, ugovor potpisan 25.januara 2018.godine o isporuci bombardera Tu-160M predviđa proizvodnju 10 aviona po ceni od 15 milijardi rubalja po avionu, što će u potpunosti popuniti kapacitet fabrike do 2027. godine. Osim toga, Putin je izjavio da će novi supersonični strateški bombarder Tu-160 „Petar Dejnekin” ojačati nuklearnu trijadu Rusije. Ministarstvo odbrane RF ima plan da modernizuje ukupno 16 stategijskih aviona na ovaj standard, kao i projekciju koja obuhvata narudžbu 50 letelica ovog tipa.

Tu-160 spada u najveće letelice u istoriji ratne avijacije. Radi se o supersoničnom bombarderu, koji ima promenljivu geometriju krila. Prema svojoj težini spada u najteže avione na svetu. Njegova maksimalna uzletna masa dostiže 275 tona, dok kapacitet njegovog skladišta u unutrašnjosti trupa aviona dostiže čak 45 tona ubojnog tereta. Poređenja radi, američki strategijski bombarderi unutar svog trupa mogu da ponesu između 22,7 tona (B-52) – 34,0 tona (B-1B). B-2 „Spirit“ ima kapacitet unutrašnjih spremika do 27 tona ubojnog tereta. Uprkos tome, Tu-160 može da dostigne maksimalnu brzinu od 2230 km/č, i da se popne na visinu od 21000 metara.

Kurir.rs/Russia Beyond Foto: Youtube Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track