LEKAR IZ VUHANA UKAZIVAO NA OPASNOST: Pokušavao da upozori svoje kolege na koronavirus, ubrzo ga je posetila policija!
Foto: Profimedia

epidemija u kini

LEKAR IZ VUHANA UKAZIVAO NA OPASNOST: Pokušavao da upozori svoje kolege na koronavirus, ubrzo ga je posetila policija!

Planeta -

Na samom početku ove godine gradske vlasti kineskog grada Vuhana pokušavale su da umanje opasnost od širenja zaraze koronavirusom. Kada je jedan lekar hteo da upozori svoje kolege na mogućnost nastanka epidemije, posetila ga je policija i rekla mu da prestane s takvim glasinama.

Mesec dana kasnije podelio je svoju priču sa javnosti iz bolničkog kreveta, pa je proglašen herojem.

"Pozdrav svima. Ja sam Li Venliang, oftalmolog u Središnjoj bolnici Vuhan", napisao je Venliang na kineskoj društvenoj mreži Weibo i započeo sa svojom pričom.

Upozorio kolege da se možda radi o vrlo zaraznoj bolesti

Venliang je u decembru u svojoj bolnici primetio sedam slučajeva zaraze nepoznatim virusom za koji je mislio da ima sličnosti sa SARS-om, virusom koji je 2003. uzrokovao globalnu epidemiju.

30. decembra upozorio je svoje kolege lekara da bi se moglo raditi o vrlo zaraznoj bolesti i savetovao im da nose zaštitnu odeću kako bi izbegli zarazu. Četiri dana kasnije posetila ga je policija, odnosno službenici iz Kancelarije za javnu bezbednost koji su mu predali pismo u kojem je optužen da je "davao lažne informacije" koje su "ozbiljno narušile društveni poredak".

"Službeno Vas upozoravamo da ćete biti privedeni pravdi ako nastavite širiti ovakve neosnovane glasine“, pisalo je u pismu.

Venliang je bio jedna od osam osoba koje je policija u to vreme nadgledala zbog "širenja neverodostojnih glasina", piše BBC.

Stiglo zakasnelo izvinjenje

Krajem januara Venliang je na Weibu objavio kopiju pisma i ispričao što se dogodilo. U međuvremenu su mu se lokalne vlasti izvinile, no bilo je kasno za izvinjenje jer su se tog istog meseca mnogi zdravstveni radnici zbog slabe zaštite zarazili koronavirusom.

Ista stvar dogodila se i samom Venliangu. Samo nedelju dana nakon posete policije lečio je ženu koja je imala glaukom, a nije znao da je i zaražena novim koronavirusom. Uskoro je dobio temperaturu i počeo je da kašlje te završio u bolnici. Razboleli su se i njegovi roditelji koji su takođe ostali na bolničkom odeljenju.

Deset dana kasnije, 20. januara, Kina je proglasila epidemiju i vanredno stanje.

Venliangu su prva testiranja bila negativna na koronavirus, ali 30. januara, nakon najsigurnije provere, pokazalo se da je ipak zaražen novim sojem opasnog virusa.

"Li Venliang je heroj"

Njegova objava uzburkala je javnost i ubrzo je dobio hiljade komentara i reči podrške.

"Li Venliang je heroj", rekao je jedan korisnik društvene mreže Weibo.

"No u budućnosti će se lekari još više bojati da izdaju rana upozorenja pri prvim znakovima moguće epidemije. Da bismo imali siguran zdravstveni sistem, potrebno nam je nekoliko desetaka miliona Li Venlianga", dodao je.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja