POTPUNI FIJASKO DEMOKRATA U AJOVI: Tramp slavio, a evo zašto je glasanje u ovoj državi izuzetno važno!
Foto: EPA/ Jim Lo Scalzo

PREDIZBORNI haos

POTPUNI FIJASKO DEMOKRATA U AJOVI: Tramp slavio, a evo zašto je glasanje u ovoj državi izuzetno važno!

Planeta -

Borba za nominacije ostala je u senci loše organizovanih kokusa, pa se ni dan posle glasanja ne zna ko je najpopularniji demokrata.

Šef Bele kuće je osvojio 97,1 odsto glasova republikanaca, što je i bilo očekivano jer nije imao protivkandidata. Međutim, potpuni haos na demokratskim predizborima, gde nije na kraju ni proglašen pobednik, doveo je do toga da Tramp likuje i proglasi sve protivnike nesposobnim za vođenje države.

foto: Profimedia

Lenje demokrate

Širom Ajove, na više od 1.600 lokacija, glasali su za to ko će izaći na crtu Trampu na izborima 3. novembra. Međutim, rezultati glasanja su toliko kasnili da ni ceo dan kasnije nije proglašen pobednik. Razlog je, kako su saopštile demokrate, problem sa mobilnom aplikacijom. U toj neizvesnosti, čak dvojica kandidata - senator Berni Sanders i bivši gradonačelnik Saut Benda Pit Butidžedž - proglasili su pobedu.

- Naša velika pobeda u Ajovi. Hvala vam - poručio je Tramp na Tviteru komentarišući prvo svoju pobedu na republikanskim predizborima. Onda je nastavio da udara demokrate: - Demokratski kokus je potpuna katastrofa. Ništa nije funkcionisalo, kao ni kada su vodili zemlju. Jedina osoba koja je pobedila sinoć u Ajovi je Tramp. Sve to je krivica lenjih demokrata.

foto: Profimedia

Sličnu poruku poslali su i njegovi ljudi. - Ne mogu da izvedu ni kokus, a žele da vode vladu. Ne, hvala - rekao je Bred Paskal, menadžer Trampove kampanje.

Bitna uloga

Prema dosadašnjim istraživanjima, među demokratama je trenutno najpopularniji Sanders, a sledi Butidžedž, kojima popularnost skače, dok zaostaju bivši potpredsednik Džo Bajden i senatorka Elizabet Voren, čija je popularnost u padu.

foto: EPA/Michael Reynolds

Ajova i Nju Hempšir imaju relativno mali broj glasača, ali uprkos tome, imaju bitnu ulogu u samom izbornom procesu iz prostog razloga jer su - prve. Demokrata koji osvoji Ajovu obično osvoji i nominaciju.

Nikad popularniji

Procenat ljudi koji podržavaju Donalda Trampa skočio je na 49 odsto, što je najviše otkako je preuzeo vlast 2017, saopštio je Galup. Prema novim istraživanjima, 50 odsto Amerikanaca ne podržava predsednika, dok jedan procenat njih kaže da nema nikakvo mišljenje o tome. Tramp je veoma popularan među republikancima, podržava ga čak 94 odsto glasača te partije, a za njega je čak 42 odsto nezavisnih glasača.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track