Najnovije vesti

OVO SU 3 NAJČUVENIJE OPERACIJE KGB: Na jednu pretnju sovjetskog agenta zadrhtao je ceo Bliski istok (VIDEO)
Foto: Profimedia

deo istorije

OVO SU 3 NAJČUVENIJE OPERACIJE KGB: Na jednu pretnju sovjetskog agenta zadrhtao je ceo Bliski istok (VIDEO)

Planeta

KGB je za vreme Hladnog rata bio za petama najvišim činovima NATO-a i držao u strahu čitav Bliski istok.

Međutim, tri operacije su se posebno istakle.

Operacija “Tukan”

KGB je tokom 1970-ih bio toliko moćan da je svoje ciljeve postizao koristeći čak i vodeće medije zapadnog sveta. Tako je na primer bilo sa listom Njujork tajms za vreme operacije “Tukan”.

foto: Profimedia

Ova zajednička operacija sovjetskih i kubanskih specijalnih službi pokrenuta je 1976. godine. Cilj je bio da se u čitavom svetu diskredituje čileanski lider Augusto Pinoče, zakleti neprijatelj komunizma.

Njujork tajm je objavio 66 članaka posvećenih kršenju ljudskih prava u Čileu. S druge strane, bilo je manje od deset tekstova posvećenih sličnim problemima u Kambodži i na Kubi.

Pored toga, KGB je isfabrikovao “prepisku” Augusta Pinočea sa šefom Uprave nacionalne obaveštajne službe Čilea (DINA) Manuelom Kontrerasom, prenosi Russia Beyond. U njoj je detaljno opisan plan neutralisanja protivnika vladinog režima koji su emigrirali u različite zemlje. Američki novinari su poverovali tim pismima i zadali dodatan udarac prestižu latinoameričkog diktatora.

foto: Profimedia

Operacija RJAN

Ovo je bila najveća i najsloženija obaveštajna operacija u sovjetskoj istoriji. RJAN je skraćenica za “raketno-nuklearni napad” (rus. “Raketno-jadernoe napadenie”). Operacija je 1981. godine poverena službama KGB (Komitet državne bezbednosti) i GRU (Glavna obaveštajna uprava).

Cilj RJAN-a je bio da se budno motri na pripreme SAD-a za nuklearni napad na SSSR i da se izabere pravilna strategija suprotstavljanja takvom napadu. Sovjetsko rukovodstvo je počelo da zazire od sličnog napada ubrzo posle dolaska vatrenog antikomunista Ronalda Regana na vlast u Vašingtonu i zaoštravanja američke politike prema Sovjetskom Savezu.

Regan i Gorbačov
Regan i Gorbačov foto: Profimedia

U okviru operacije naglo je porasla aktivnost sovjetskih agenata izvan granica Istočnog bloka. Praćeni su ljudi koji su imali ovlašćenje da narede početak raketnog nuklearnog napada, odgovorni za lansiranje balističkih i krstarećih raketa, kao i visoki funkcioneri u rukovodstvu ratnog vazduhoplovstva članica NATO-a. Pored toga, stvorena je čitava mreža “spavača”, tj. agenata čiji je zadatak bio da deluju u slučaju nuklearnog rata.

Ova skupa operacija je obustavljena 1984. godine nakon smrti njenih inicijatora – generalnog sekretara Centralnog komiteta KPSS-a Jurija Andropova i ministra odbrane Dmitrija Ustinova.

KGB protiv Hezbolaha

Pripadnici Hezbolaha su 30. septembra 1985. godine ispred ambasade SSSR-a u Bejrutu kidnapovali četiri sovjetske diplomate, od kojih su dvojica radila za KGB. Otmičari su zahtevali da sirijske trupe odustanu od akcije “čišćenja” severnog Libana koju je pripremao Hafez Asad.

Hafez al Asad
Hafez al Asad foto: Profimedia

Ubili su jednog taoca da bi pokazali koliko su ozbiljni. Moskva je izvršila pritisak na Asada i operacija je obustavljena. Ali Hezbolah nije žurio da oslobodi sovjetske građane pa je izneo nove zahteve.

Rukovodstvo KGB-a je počelo da traži druga rešenja ovog problema. Sovjetski obaveštajci su saznali imena ključnih otmičara i lokaciju na kojoj se drže diplomate. Brzo se, međutim, odustalo od ideje da sovjetski Specnaz izvrši juriš na zgradu, jer je to moglo da podigne veliku i nepotrebnu prašinu u javnosti.

Problem je rešen sticajem slučajnih okolnosti. Naime, jedan otmičar i brat drugog otmičara poginuli su u okršaju s libanskim vojnicima. Sovjetski Savez nije bio umešan u taj događaj, ali su počele da kruže glasine kako se Rusi bez velike buke obračunavaju s otmičarima.

KGB je odlučio da iskoristi priliku pa je svog agenta u Libanu Jurija Perfiljeva poslao da se sastane s osnivačem i duhovnim liderom Hezbolaha ajatolahom Fadlalahom. Fadlalah je ljubazno dočekao sovjetskog oficira, ali je u razgovoru prekidao sve pokušaje rešavanja problema s taocima.

Tada je Perfiljev rekao ono za šta nije dobio ovlašćenje svog rukovodstva. Izjavio je da se rezidencija ajatolaha Homeinija u Kumu nalazi blizu sovjetske granice i da bi usled tehničkog kvara prilikom vojne vežbe jedna raketa mogla sasvim slučajno da doleti do Kuma. “I ne dao Bog, ili Alah, da u njoj slučajno bude bojevo punjenje”, naveo je.

Pretnja je urodila plodom. Fadlalah je neko vreme ćutao kao zaliven, a onda je rekao: “Mislim da će sve biti dobro”. Taoci su nakon dva dana oslobođeni.

Kurir.rs/hr.rbth.com Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...