OVO JE LEKAR KOJI JE PRVI UPOZORAVAO NA KORONAVIRUS: Došla mu policija na vrata, a onda je preminuo (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

da li se krije istina?

OVO JE LEKAR KOJI JE PRVI UPOZORAVAO NA KORONAVIRUS: Došla mu policija na vrata, a onda je preminuo (VIDEO)

Planeta -

Lekar iz Vuhana Li Venliang koji je pokušao da upozori svoje kolege na pojavu koronavirusa, preminuo je u bolnici u Vuhanu.

Prema pisanju lokalnih medija, oftalmolog dr Li Venliang preminuo je od virusa.

Lija su priveli kada je pokušao da upozori ostale na virus još u decembru.

On je poslao poruku lekarima u grupnom četu 30. decembra, da bi nekoliko dana kasnije bio pozvan u Biro za javnu bezbednost da potpiše pismo u kojem su ga optužili za davanje lažnih informacija.

foto: Youtube/Printscreen

Krajem januara Venliang je na Veibu objavio kopiju pisma i ispričao šta se dogodilo. U međuvremenu su mu se lokalne vlasti izvinile, ali je bilo kasno za izvinjenje jer su se tog istog meseca mnogi zdravstveni radnici zbog slabe zaštite zarazili koronavirusom.

Dr Li je bio jedan od osam osoba koje je policija ispitivala zbog širenja glasina.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Samo nedelju dana nakon posete policije lečio je ženu koja je imala glaukom, a nije znao da je i zaražena novim koronavirusom. Uskoro je dobio temperaturu i počeo je da kašlje te završio u bolnici. Razboleli su se i njegovi roditelji koji su takođe ostali na bolničkom odeljenju.

Deset dana kasnije, 20. januara, Kina je proglasila epidemiju i vanredno stanje.

Venliangu su prva testiranja bila negativna na koronavirus, ali 30. januara, nakon najsigurnije provere, pokazalo se da je ipak zaražen novim sojem opasnog virusa.

Još jedan lekar preminuo

Danas je objavljeno i da je mladi kineski doktor Song Jingjie (28) iznenada umro nakon borbe protiv koronavirusa na liniji fronta 10 dana zaredom. On je radio u lokalnoj klinici u provinciji Hunan, koja se graniči sa pokrajinom Hubej, epicentrom izbijanja epidemije.

Jingjie se srušio i umro od srčanog zastoja, koji je, navodno, nastao od iscrpljenosti. Mladi doktor imao je zadatak da proverava vozače i putnike na autoputu i ​​neumorno je radio od 25. januara, kažu zvaničnici.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track