AMAZON JE PAKAO ZA RADNIKE Ispovesti radnika kompanije Džefa Bezosa: I roboti imaju veća prava od nas! (VIDEO)
Foto: EPA

BRUKA

AMAZON JE PAKAO ZA RADNIKE Ispovesti radnika kompanije Džefa Bezosa: I roboti imaju veća prava od nas! (VIDEO)

Planeta -

Rina Kamings je radila tri smene od 12 sati svake nedelje u Amazonovom skladištu u Njujorku, zvanom JFK8, na Staten Ajlandu od kada je prvi put počela sa radom krajem 2018. Njen posao je da pregleda skenirane pošiljke.

Radnici poput nje pomogli su Amazonu da postigne najbolji božićni rezultat sa prihodima od 87 milijardi dolara. Amazon je upravo potpisao ugovor o preuzimanju još 450.000 kvadratnih metara skladišnog prostora na ostrvu kako bi ubrzao isporuku svojim potrošačima iz Njujorka.

Ali, iako su kupci iz Njujorka i akcionari kompanije Amazon možda srećni, neki radnici to nisu. U novembru, kada je praznična gužva bila u punom jeku, Kamingsova je bila jedna od 600 radnika skladišta u Amazonu koji su potpisali i dostavili peticiju menadžmentu pozivajući Amazon da poboljša uslove rada.

Peticija je pozvala Amazon da konsoliduje dve radne pauze u trajanju od 15 minuta na 30 minuta. Radnici su takođe pozvali Amazon da pruži pouzdanije usluge javnog prevoza do skladišta. Oni su takođe skrenuli pažnju na izveštaje o visokim stopama povreda u tamošnjem objektu, za koje je utvrđeno da su tri puta više od nacionalnog proseka za magacine, na osnovu izveštaja kompanije o povredama uprave za zaštitu na radu (OSHA).

Kamingsova se najpre povezala s radnikom kompanije Amazon koji je organizovao sve nakon što je postala svedok nekoliko slučajeva u kojima su, kako tvrdi, prema njenim kolegama postupali nepravedno - i brizi za bezbednost kroz koje prolazi tokom svojih smena u Amazonu.

foto: EPA

"Postoje dani za koje kažem da sam se oslanjala samo na milost Božju,“ kaže ona i dodaje da su jedine promene koje je Amazon sproveo nakon objavljivanja izveštaja o velikoj šteti nameštanje video-monitora oko skladišta koji kažu da je bezbednost radnika prioritet kompanije.

„Nije bilo prave promene. Još ima povreda. Kazali su da izveštaj nije tačan, ali je to samo način da izbegnu odgovornost “, rekla je.

Kamingsova je rekla da su povrede česte među kolegama i da često doživljava opasne situacije. "Ljudi se redovno otpuštaju", rekla je. „Potrebno je samo dva ili tri upisivanja, u zavisnosti od ozbiljnosti. Možeš dobiti otkaz zbog svega. "

Ona ima oštećen vid i kompanija mora da uposlei nekoliko osoba sa invaliditetom. Ali rekla je da novi menadžeri stalno pokušavaju da je smeste u druge sektore u kojima ona nije u stanju da obavlja posao.

"Imala sam menadžera da me pita: da li ste sigurni da ne možete da vidite?", rekla je Kamingsova. Njen savetnik za mobilnost poslao je Amazonu detaljan email sa predlozima o bezbednosnim unapređenjima, kao što su farbanje sigurnosnih linija u skladištu svetlijim bojama i postavljanje žutih sigurnosnih traka na sve stepenice. Sve sugestije su zanemarene.

Portparol Amazona rekao je da kompanija ima sveobuhvatan postupak medicinskog smeštaja.

foto: EPA

Rejimond Velez radio je kao paker u skladištu kompanije Amazon JFK8 od oktobra 2018. do novembra 2019. godine. Trebalo je da se pakuje brzinom od 700 predmeta na sat. Rekao je da se radnici redovno otpuštaju zbog nestalih paketa.

"To je sve što im je važno. Oni ne brinu o svojim zaposlenima ", dodao je Velez. „Više im je stalo do robota nego o zaposlenima. Bio sam nekoliko puta u Amcare (lekarsko odeljenje kompanije) jer se ne osećate dobro, i dobili biste aspirin i poslali na posao. "

Huan Espinoza, koji je radio na traci u skladištu Amazon Staten Island, odustao je zbog napornih radnih uslova.

„Bio sam onaj koji skuplja pošiljke i od nas se očekivalo da uvek izaberemo 400 jedinica u roku sat vremena za sedam sekundi od svakog proizvoda koji smo odabrali“, rekao je Espinoza. „Nisam to mogao podneti. Ja sam ljudsko biće, a ne robot. "

Iljaa Geler, koji je radio kao transportni radnik, rekao je da se radnici pod pritiskom suočavaju sa pregledavanjem norme kako bi se osiguralo da su stope produktivnosti zadovoljene.

"Računar vas prati čitavo vreme kad ste tamo. Menadžeri vas ne prijavljuju ili ne zapisuju. Pišete algoritmom “, rekao je Geler. "Jasno ste svesni da vas algoritam prati, pazeći da nastavite što je brže moguće, jer ako je previše vremena isteklo između predmeta, računar će to znati, upisaće vas, a vi biće otpušteni".

Portparol Amazona je u e-poruci rekao Guardianu: „Kao i većina kompanija, mi imamo očekivanja u pogledu performansi za svakog radnika i merimo stvarne performanse prema tim očekivanjima“.

Portparol je rekao da se treninzi daju nedovoljno uspešnim radnicima.

Đimpat Lejkvel je počeo da radi u Amazonu na Stejten Ajlendu u novembru kao sorter, ali je odustao nakon tri dana jer ga je to podsetilo na zatvor - zbog 20-minutnog čekanja i bezbednosnih provera da se uđe u objekat i izađe iz njega.

"Radije bih se vratio u državnu popravnu ustanovu i radio 18 centi na sat nego taj posao", rekao je. "Siguran sam da gospodin Bezos nije mogao da uradi potpunu smenu na tom mestu kao tajni šef."

Ostali Amazonovi radnici u skladištu u Njujorku nisu oklevali da govore o strahu od odmazde, ali su takođe prijavili neprilagođena pitanja bezbednosti i česte povrede radnika.

"Bio sam bez posla tokom prošle godine zbog bolova u kolenima", rekao je radnik Amazona. Njihov menadžer ignorisao je medicinska upozorenja zbog operacije na desnom stopalu.

Drugi birač naloga rekao je da se zbog posla stalno bore sa hroničnim bolovima u donjem delu leđa i bolovima u kolenima.

"Uzimam lekove dva do tri puta nedeljno", rekao je radnik. „Skoro svake večeri kada se probudim, imam stvarno jake, oštre, bolove u donjem delu leđa. Morao sam da iskoristim svoje plaćeno slobodno vreme samo da bih se oporavio ili radio pola dana. "

Saradnik iz Amazona koji je prebačen u skladište u Njujorku kako bi pomogao obuci novih radnika rekao je da su prebačeni u drugo skladište, jer su menadžeri višeg nivoa ignorisali njihove brige o bezbednosti i sugestije.

„Za radnike koje rade na utovarivačima je strašno nebezbedno, kao i za one koji idu peške,zbog čega sam i otišao“, rekao je radnik. „Prijavio sam nekoliko kršenja bezbednosti tamo - samo da bih me ućutkali“. Označili su traku PIT kao "autoput za opremu" poput viljuškara i električnih dizalica za palete.

Portparol Amazona rekao je da je kompanija nedavno postavila zaštitne ograde preko pristaništa na JFK8 kako bi eliminisala svu interakciju pešaka sa stazom PIT.

„Netačno je reći da su naši FC bezbedni i svaki napor da se oslikaju naša radna mesta na osnovu broja zapisa o povredama je pogrešan s obzirom na veličinu naše radne snage. Iako mnoge kompanije beleže bezbednosne incidente kako bi smanjile stope, Amazon čini suprotno - zauzeli smo agresivan stav kada je reč o snimanju povreda bez obzira koliko velike ili male.

„Tako snažno verujemo u okruženje predviđeno za zaposlene u centru za ispunjenje, uključujući našu bezbednosnu kulturu, da nudimo javne ture na koje svako može iz prve ruke da se sam uveri u jedno od naših sajtova i njegovih uslova rada.“

Kurir.rs/Guardian Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track