LUKAŠENKO ZAPRETIO PUTINU: Snizi cenu nafte ili kupujem od Amerike! Došao je trenutak istine!
Foto: AP/Alexei Druzhinin

traži povlašćenu cenu energenata

LUKAŠENKO ZAPRETIO PUTINU: Snizi cenu nafte ili kupujem od Amerike! Došao je trenutak istine!

Planeta -

MOSKVA - Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rešio je da zaoštri odnose s Rusijom kako bi izdejstvovao povlašćenu cenu energenata od istočnog suseda!

Lukašenko, koji je na vlasti još od 1994. godine i koga mediji na Zapadu često nazivaju poslednjim diktatorom u Evropi, otišao je toliko daleko da je zapretio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

On zahteva manje cene gasa i nafta uz poruku da je došao „trenutak istine“.

Pompeovo obećanje

Lukašenko je i ranije tvrdio pazar i balansirao između Zapada i Rusije, a sada je osokoljen nedavnom posetom Majka Pompea, državnog sekretara SAD, koji je prošlog vikenda u Minsku obećao da je Amerika spremna da Belorusiji isporuči svih 100 odsto potreba za naftom. Mediji na Zapadu spekulišu da bi Belorusija mogla da postane nova Ukrajina za ruskog predsednika Vladimira Putina.

foto: AP/Nikolai Petrov

"Došao je trenutak istine", poručio je Lukašenko uoči današnjeg susreta s Putinom.

Tranzitne isporuke ruske sirove nafte Evropi preko Belorusije nastavljaju se nesmetano, ali se u beloruskim rafinerijama nafte radi na minimumu kapaciteta. Lukašenko je sklopio dil o kupovini sirove nafte od Norveške po ceni od oko 20 dolara po toni. Belorusija trenutno plaća 127 dolara 1.000 kubnih metara gasa od Rusije, što je ubedljivo najniža cena, jer ostali u Evropi plaćaju oko 169 dolara za istu količinu.

Pogled ka zapadu

U prošlosti je Belorusija zarađivala više stotina miliona dolara od izvoza naftnih derivata proizvedenih od jeftine ruske nafte. Koliko je Lukašenko ozbiljan da se okrene alternativnim izvorima energenata, svedoči i podatak da je ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičijus posetio u utorak Minsk kako bi razgovarao o mogućim isporukama nafte.

Nafta i gas su neophodni Minsku

Aleksandar Lukašenko je na vlasti od 1994. godine

Belorusija 80 odsto energenata uvozi iz Rusije

Minsk Rusiji plaća 127 dolara za 1.000 kubika gasa

Pompeo je bio prvi državni sekretar SAD u Minsku posle 26 godina

Belorusiji je potrebno oko šest miliona tona nafte godišnje

foto: AP/Nikolai Petrov

Kurir / E.K.

Foto: AP/Alexei Druzhinin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track