SEVERNA KOREJA RADI PO SVOM: Nastavila je da razvija svoj nuklearni program, prekršila je sankcije UN!
Foto: Profimedia

poverljivi izveštaj un

SEVERNA KOREJA RADI PO SVOM: Nastavila je da razvija svoj nuklearni program, prekršila je sankcije UN!

Planeta -

Severna Koreja je prošle godine nastavila da razvija nuklearni program i balističke rakete, čime je prekršila sankcije Ujedinjenih nacija, objavio je Rojters.

Ta agencija pozvala se na poverljiv izveštaj Ujedinjenih nacija od 67 strana, u koji je imala uvid. U tom izveštaju se navodi da je Severna Koreja protivpravno uvozila i rafiniranu naftu i izvozila ugalj u vrednosti od 370 miliona dolara zahvaljujući kineskim baržama.

Reč je o izveštaju upućenom komitetu Saveta bezbednosti UN za nadgledanje sankcija Severnoj Koreji koji bi trebalo sledećeg meseca da bude obelodanjen.

"Tokom 2019. Demokratska Narodna Republika Koreja nije obustavila svoje protivpravne nuklearne programe i razvijanje balističkih raketa, koje je nastavila da razvija, što je kršenje rezolucija Saveta bezbednosti", ocenjeno je u izveštaju nezavisnih posmatrača Saveta bezbednosti.

foto: EPA

Severna Koraja je pod sankcijama UN od 2006. godine, koje je 15-člani Savet bezbednosti tokom godina jačao sa ciljem sprečavanja finansiranja nuklearnog i programa razvoja balističkih raketa, podseća Rojters.

U izveštaju se navodi da sankcije nisu usmerene protiv civila u Severnoj Koreji, ali i konstatuje da su imale "nenameran uticaj na humanitarnu situaciju i humanitarne operacije" u zemlji.

Rusija i Kina su izrazile zabrinutost da sankcije nanose štetu civilima u Severnoj Koreji, navodeći da se nadaju da bi ublažavanje određenih restrikcija moglo da pomogne da se prevaziđe zastoj u nuklearnim pregovorima Vašingtona i Pjongjanga.

foto: Profimedia

Ipak, SAD, Francuska i Britanija su poručile da sada nije vreme da se razmatra mogućnost ukidanja sankcija.

Severna Koreja je saopštila da više nije u obavezi da poštuje obustavu nukelarnih proba i testiranja projektila, optužujući SAD da nisu bile spremne da pokažu veću fleksibilnost u vezi sa, kako su ocenili, "brutalnim i nehumanim sankcijama".

U izveštaju se dodaje da je Severna Koreja prošle godine izvela 13 raketnih testova, lansirala 25 projektila, uključujući i nove tipove raketa kratkog dometa i podvodnih balističkih projektila.

"Severna Koreja nastavlja da razvija infrastrukturu i kapacitete za svoj raketni program", zaključuje se u izveštaju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja