TRAMPOV RIVAL BIO ŠPIJUN CIA U JUGOSLAVIJI Isplivali novi mračni detalji iz prošlosti predsedničkog kandidata Butidžidža
Foto: EPA/Katherine Taylor

krije detalje iz prošlosti

TRAMPOV RIVAL BIO ŠPIJUN CIA U JUGOSLAVIJI Isplivali novi mračni detalji iz prošlosti predsedničkog kandidata Butidžidža

Planeta -

Izborima u američkoj saveznoj državi Ajovi počela je trka za Belu kuću, a dogodilo se i veliko iznenađenje u redovima demokrata.

Dok je sasvim očekivano Tramp osvojio najviše republikanskih, najviše demokratskih glasova osvojio je kandidat Pit Butidžidž.

Međutim, rezultatima je prethodio skandal - glasovi demokrata nisu bili prebrojani na vreme, tako da su kasnili, a kasnije se saznalo da je došlo do hakerskog napada.

foto: EPA/Katherine Taylor

U američki medijima odmah su krenule glasine da Butidžidž, inače prvi predsednički kandidat koji ne krije da je gej, radi za CIA i da on na neki način stoji iza izbornog fijaska, posle kojeg je odneo pobedu. Brzo je na Tviteru postao viralan heštag #CIAPete.

Pit Butidžidž je brzo demantovao da radi za CIA, međutim isplivali su dokumenti iz njegove vojne karijere u kojim je očigledno da je obaveštajna jedinica u kojoj je bio u Avganistanu sarađivala sa CIA.

foto: EPA/Katherine Taylor

Jedinica pod nadzorom Butidžidža bila je podgrupa DEA, američke agencije koja se bavi narkoticima, i odgovorna je za katastrofalan "rat protiv droge" koji je izazvao humanitarne katastrofe širom Latinske Amerike i velikog dela sveta.

Ranije u svojoj karijeri, Butidžidž je radio pri USEUSCO (United States European Command) kao obaveštajni analitičar. U dokumentima se govore da je Butidžidž pružao obaveštajne informacije za "USEUCO, NATO, raspoređenim jedinicama i drugim komandama, uključujući operacije u Africi i bivšoj Jugoslaviji".

Nakon dve godine od početka svog gradonačelničkog mandata u Saut Bendu, Butidžidž je 2014. godine ponovo je pozvan na dužnost, ovaj put da služi u američkoj mornarici u Avganistanu. Proveo je šest meseci u Avganistanu, gde je sprečavao talibane da trguju drogom.

Ipak, nije imao mnogo uspeha, a talibani su tada proizveli najviše opijuma u svetu.

Kurir.rs/Grayzone.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track