ERDOGAN ZVAO PUTINA ZBOG SIRIJE! MOSKVA JASNO PORUČILA: Sirijska vojska napada teroriste, a ne civile!
Foto: AP / Lefteris Pitarakis

jačaju tenzije

ERDOGAN ZVAO PUTINA ZBOG SIRIJE! MOSKVA JASNO PORUČILA: Sirijska vojska napada teroriste, a ne civile!

Planeta -

Snage sirijske vlade u Idlibu napadaju samo teroriste, a ne civile, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, povodom tvrdnje turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da su vladine snage izvele napade na civile.

Peskov je istakao da su akcije sirijskih snaga "usmerene na neutralisanje terorista i njihovih agresivnih aktivnosti", prenosi Tass.

Kako navodi Rojters, Peskov je dodao da se Turska ne pridržava sporazuma sa Moskvom za neutralisanje militanata u sirijskoj provinciji Idlib i da se napadi tih grupa na sirijske i ruske snage nastavljaju.

foto: AP / Ghaith Alsayed

On je rekao da je Moskva i dalje posvećena sporazumima koje je postigla sa Ankarom, ali da smatra da su napadi u Idlibu neprihvatljivi i u suprotnosti sa tim sporazumima.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije danas da je najmanje 14 turskih vojnika poginulo u dva raketna napada u provinciji Idlib.

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su se ranije danas čuli telefonom ovim povodom i izrazili su želju za "potpunim sprovođenjem rusko-turskih sporazuma" za smirivanje situacije u Siriji, saopštio je Kremlj.

Posebno se ukazuje na sporazum o demilitarizovanoj zoni uspostavljenoj u severozapadnoj sirijskoj oblasti Idlib gde se poslednjih dana vode žestoke borbe između turskih i sirijskih snaga.

foto: EPA / Yahya Nemah

U saopštenju se naglašava da je telefonski razgovor održan na inicijativu Ankare i dodaje da su dvojica vođa razgovarala i o raznim aspektima rešenja sirijske krize.

Od početka februara jake borbe se vode izmedju sirijskih vladinih snaga i turskih vojnika u provinciji Idlib, gde Ankara podržava pobunjeničke snage i ima vojne položaje koje je nedavno ojačala.

Naspram njih sirijske vlasti navode spremnost da nastave napredovanje u cilju ponovnog zauzimanja poslednje oblasti koja nije pod njihovom kontrolom i gde vode ofanzivu pomoću vazdušnih napada svojih ruskih saveznika.

Kurir.rs / Tanjug, Beta, Foto: AP / Lefteris Pitarakis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track