BIVŠA AMERIČKA AMBASADORKA U UKRAJINI PORUČILA: SAD su usvojile nemoralnu spoljnu politiku! (VIDEO)
Foto: EPA

oštro

BIVŠA AMERIČKA AMBASADORKA U UKRAJINI PORUČILA: SAD su usvojile nemoralnu spoljnu politiku! (VIDEO)

Planeta -

Bivša ambasadorka SAD u Ukrajini Mari Jovanovič smatra da su SAD usvojile "nemoralnu" spoljnu politiku koja, kako je navela, poverenje zamenjuje pretnjama, strahom i konfuzijom.

U prvom obraćanju javnosti otkako je napustila diplomatsku službu pre dve nedelje, Jovanovič je ocenila da upravljanje spoljnom politikom administracije predsednika Donalda Trampa rizikuje da otuđi saveznike i gurne ih u ruke drugih partnera, koje smatraju pouzdanijim, prenosi Gardijan.

"Mi moramo biti principijelni, konzistentni i dostojni poverenja", rekla je Jovanovič dok je primala nagradu za diplomatiju na Univerzitetu Džoržtaun.

Ona je upozorila da "nemoralna" spoljna politika u stilu "pustite ih neka pogađaju", koja poverenje zamenjuje pretnjama, strahom i konfuzijom, ne može da funkcioniše na duge staze.

"U nekom trenutku, nekad nezamislivo postaće neminovno - pa će naši saveznici, koji imaju isto onoliko prava da deluju u sopstvenom interesu kao i mi, potražiti pouzdanije partnere, čiji interesi možda nisu u skladu sa našima", poručila je Jovanovič.

Ona je, takođe, upozorila da je državna administracija "u problemu", ocenivši da njenom rukovodstvu nedostaju "politička vizija" i "moralna jasnost".

foto: EPA

Tramp je u maju prošle godine svrgnuo Jovanovič s funkcije ambasadorke SAD u Ukrajini, u vreme kada su on i njegovi saveznici, kako navodi Gardijan, vršili pritisak na ukrajinsku vladu da pokrene istragu o političkim protivnicima Trampa u Ukrajini, odnosno o sinu Dzoa Bajdena, jednom od kandidata demokrata za predstojeće izbore u SAD.

Jovanovič je dala dokaze o kampanji vršenja pritiska na saslušanju o opozivu Trampa u Kongresu SAD, pre nego što se povukla iz diplomatske službe.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track