DŽEF BEZOS, NAJBOGATIJI ČOVEK NA SVETU: Za spas planete 10 milijardi dolara!
Osnivač Amazona težak je 130 milijardi dolara, Foto: Profimedia, AP/Pablo Martinez Monsivais

keŠ

DŽEF BEZOS, NAJBOGATIJI ČOVEK NA SVETU: Za spas planete 10 milijardi dolara!

Planeta -

Poruka: Želim da sarađujem s drugima da bi se proširili poznati i istražili novi
načini u borbi protiv razornih posledica klimatskih promena, naveo milijarder

Najbogatiji čovek na svetu Džef Bezos, osnivač Amazona, obećao je da će uložiti 10 milijardi dolara sopstvenog novca u borbu protiv klimatskih promena!

Bezos, čije je bogatstvo procenjeno na 130 milijardi dolara, odlučio je da osnuje „Bezos ert fand“, preko koga će finansirati naučnike, aktiviste i neprofitne organizacije kako bi se zaštitila planeta.

Električni kamioni

Bezos je odluku o ulaganju u borbu protiv klimatskih promena objavio na Instagramu. Na društvenim mrežama je izazvao salvu kritika jer mnogi smatraju da je mogao da izdvoji i više. Kritičari navode da je obećao tek 7,7 odsto svog enormnog bogatstva, što je ravno izdvajanju od 7,7 dolara za nekoga ko zarađuje sto dolara mesečno. - Želim da sarađujem sa drugima kako bi proširili poznate i istražili nove načine u borbi protiv razornih posledica klimatskih promena - naveo je Bezos u poruci na Instagramu.

Kompanija čije je sedište u Sijetlu obećala je prošle godine da će do 2030. godine imati nultu emisiju ugljen-dioksida zahvaljujući prelasku na solarne panele i druge izvore obnovljive energije. U septembru prošle godine sam Bezos je obećao da će do 2040. godine Amazon naručiti čak 100.000 električnih kamiona za isporuku paketa.

Globalna inicijativa

- Klimatske promene su najveća pretnja našoj planeti. Ova globalna inicijativa će finansirati naučnike, aktiviste, neprofitne i nevladine organizacije, koji ponude realno moguća rešenja za očuvanje i zaštitu prirode. Možemo da spasemo Zemlju. Potrebna je kolektivna akcija velikih i malih kompanija, država, globalnih organizacija i pojedinaca. Izdvojiću 10 milijardi dolara i ovog leta ću početi da izdajem garancije. Zemlja je jedina stvar koju svi delimo, hajde da je sačuvamo zajedno - dodao je Bezos.

Top pet kompanija

NAJVEĆI ZAGAĐIVAČI

Britanski Gardijan je nedavno objavio listu od tip 20 najvećih svetskih zagađivača od 1965. Na listi se nalaze uglavnom naftne i gasne kompanije koje su u atmosferu ispustile čak 480 milijardi tona ugljen-dioksida.

1. Saudi armako 59,26 2. Ševron 43,35 3. Gasprom 43,23 4. Ekson mobajl 41,90 5. Nešenel iranijan oil 35,66

* U milijardama tona

Otvoreno pismo iz Amazona

TRI ZAHTEVA ZAPOSLENIH

Više od 8.000 zaposlenih u Amazonu prošle godine potpisalo je otvoreno pismo u kome su od čelnika kompanije tražili da učini više u borbi protiv klimatskih promena. Zaposleni su kritikovali vrh kompanije zbog saradnje s velikim naftnim kompanijama, koje su ujedno i najveći zagađivači. Oni su u pismu objavili i tri zahteva. Prvi, kompanija da se obaveže da će prestati da ispušta ugljen-dioksid u atmosferu do 2030. Drugi, kompanija da prestane da pruža usluge naftnim i gasnim kompanijama. Treći, kompanija da prestane da finansira političare i organizacije koji ne priznaju postojanje klimatskih promena.

KAKO AMAZON ZAGAĐUJE PLANETU

foto: Kurir

Jedna od najvećih kompanija za prodaju preko interneta odgovorna je za puštanje miliona tona ugljen-dioksida u atmosferu preko aviona, kamiona i kombija kojima se prevoze milijarde proizvoda širom sveta. Istovremeno, Amazon doprinosi i zagađenju jer je zaslužan za stvaranje miliona tona otpada od ambalaže u koju su upakovani proizvodi koje isporučuje.

Kurir.rs/ Foto: Profimedia/ AP/ Pablo Martinez Monsivais

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track