BIVŠI PREDSEDNIK JUŽNE KOREJE DOBIO 17 GODINA ZATVORA ZBOG KORUPCIJE: Mora da plati i 15,7 miliona dolara
Foto: AP/Lim Hunjung

obračun sa korumpiranim političarima

BIVŠI PREDSEDNIK JUŽNE KOREJE DOBIO 17 GODINA ZATVORA ZBOG KORUPCIJE: Mora da plati i 15,7 miliona dolara

Planeta -

Vrhovni sud u Seulu osudio je bivšeg predsednika Južne Koreje Li Mjung-baka (78) na 17 godina zatvora zbog pronevere i podmićivanja.

Osim toga, Liju je sud naredio da plati novčanu kaznu od 15,7 miliona dolara. Tužilaštvo je optužilo Lija za proneveru novčanih sredstava kompanije za proizvodnju auto-delova DAS, u kojoj je bio najveći akcionar, kao i za primanje mita od kompanije "Samsung elektroniks".

Li je ranije odležao kazne pod raznim optužbama za korupciju i podmićivanje. On je 22. marta 2018. priveden, a osuđen je na 15 godina zatvora 5. oktobra 2018. Međutim, Li je uslovno pušten na slobodu u martu prošle godine zbog lošeg zdravstvenog stanja.

foto: AP/Yonhap

Pre nego što je postao predsednik Južne Koreje, Li je bio predsednik Upravnog odbora kompanije Hjundai i gradonačelnik Seula.

Njegovom izbornom pobedom okončana je decenija vladavine liberalne garniture koju je obeležilo približavanje sa Severnom Korejom.

Pobeda Lija reflektovala je nadu Južnokorejaca da će on uspeti da oporavi posustalu ekonomiju, ali je u realnosti njegov mandat bio obeležen političkim i korupcionaškim skandalima i pogoršanjem odnosa sa Severnom Korejom koje je eskaliralo napadom na vojni brod kod jednog pograničnog ostrva 2010. godine, kada je poginulo 50 vojnika Južne Koreje.

foto: EPA/Yonhap

Posle Lija, kormilo države preuzela je konzervativna Park Geun-hje, koja i sama osuđena na zatvorsku kaznu, takođe zbog korupcijskog skandala zbog kojeg je, nakon masovnih protesta, opozvana sa predsedničke funkcije 2017. godine.

Park Geun-hje nije zatražila da joj sud odredi kauciju za privremeno puštanje iz zatvora.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track