KORONAVIRUS SE ŠIRI JUŽNOM KOREJOM: Registrovano još 100 novih slučajeva! Ukupno 204 zaraženih, među obolelima i vojnici
Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

epidemija

KORONAVIRUS SE ŠIRI JUŽNOM KOREJOM: Registrovano još 100 novih slučajeva! Ukupno 204 zaraženih, među obolelima i vojnici

Planeta -

U Južnoj Koreji registrovano je još 100 slučaja zaraze koronavirusom, čime je u ukupan broj zaražen povećan na 204.

Zbog toga su vlasti objavile "zone posebne zaštite" u dva grada na jugu zemlje, Degu i Čeongdo.

Južnokorejski premijer Čung Sje-kjun je porast broja zaraženih nazvao vanrednom situacijom, prenosi BBC.

U glavnom gradu Seulu, zvaničnici su zabranili veće skupove i zatvorili veliki park da bi se sprečila masovna javna okupljana gde bi virus mogao da se prosiri.

foto: EPA/JEON HEON-KYUN

Radnici u zaštitnim odelima, takođe, dezinfikuju podzemnu železnicu u gradu, navodi AP.

Veći deo zaraženih registrovan je od srede, a prvi dva slučajeva potvrđena su i kod dvojice vojnika Južne Koreje, kod jednog mornara i vojnog oficira. Obojica su, kako se sumnja, nedavno posetili grad Daegu.

"Nasi napori su do sada bili usredsređeni na sprečavanje da bolest uđe u zemlju, a od sada će biti na sprečavanju da se bolest dalje širi u lokalnim zajednicama", rekao je Čung.

foto: EPA/JEON HEON-KYUN

U Deguu živi 2,5 miliona ljudi, a gradonačelnik ih je pozvao da ostanu kod kuće i da, ukoliko je moguće, čak i kada su u zatvorenom nose maske.

Veliki broj obolelih su pripadnici sekte iz grada Degua, odnosno Hrama svetohraništa svedočenja - crkve koju često smatraju sektom.

Vlasti su objavile da je 61-godišnja žena zarazila najmanje 47 vernika u toj Crkvi i strahuju da bi broj mogao biti veći.

foto: EPA/JEON HEON-KYUN

Kako se navodi, ta žena je dobila visoku temperaturu 10. februara, ali je u dva navrata odbila da se testira na novi korona virus, uz izgovor da nije bila u inostranstvu.

Ona je prisustvovala na najmanje četiri mise i dijagnostifikovana je kao nosilac virusa.

Vlasti grada Degua saopštile su da je 1.001 vernik Crkve bio na istim misama kao i nosilac virusa.

foto: EPA/JEON HEON-KYUN

Crkva Šinčeondži tvrdi da se njihov osnivač Le Men Hi obukao u odeću Isusa Hrista i da će na Sudnji dan u raj povesti 144.000 ljudi.

Crkva je zatvorila sve svoje strukture u celoj zemlji i izrazila žaljenje što je jedna pripadnica koja je smatrala da je njeno bolesno stanje izazvano običnom prehladom zarazila brojne vernike.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA/JEON HEON-KYUN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track