Najnovije vesti

HRVATSKI POČASNI KONZUL PRAO PARE ZA MAFIJU: Pored njega u istom biznisu i predstavnici Malte i Albanije u Barseloni!
Foto: Shutterstock

bruka

HRVATSKI POČASNI KONZUL PRAO PARE ZA MAFIJU: Pored njega u istom biznisu i predstavnici Malte i Albanije u Barseloni!

Planeta

Počasni konzul Hrvatske u Barseloni pod istragom je katalonske policije zbog mogućeg "pranja novca" za lokalnu grupu kriminalaca, potvrdio je izvor iz katalonske autonomne policije.

Osumnjičen je da konzul Žuli Barsena San Hose prima novac od prodaje droge, a zatim ga ulaže u nekretnine i skupe automobile, prikrivajući tako trag nedozvoljenog novca od kriminalne grupe.

Počasni konzuli Albanije i Malija, Hoze Marija Kalmet Iglesias i Hoze Luis Lopez Fernandez takođe su pod istragom. Osumnjičeni su za ista krivična dela.

Katalonska autonomna policija Mosos d'Eskuadra objavila je 18. septembra prošle godine da je uhapsila "četiri člana poznatog porodičnog klana iz Katalonije zbog pranja novca i trgovine drogom". Dalja istraga otkrila je da je policija imala poslovnu vezu s konzulima.

"Postoje tri počasna konzula u Barseloni pod istragom", navela je katalonska policija u saopštenju koje je poslato medijima.

U petak je policijski izvor rekao Hini da je hrvatski konzul Žuli Barsena San Hose pod istragom, dok je diplomat rekao da će Hrvatska tražiti njegovo povlačenje zbog "štete ugledu Hrvatske".

Barsena San Hose je preduzetnik i na položaju počasnog hrvatskog konzula od maja 2002. godine, još od vremena predsednika Stjepana Mesića i premijera Ivice Račana.

Katalonska policija kaže da je otvorila istragu 2017. godine nakon što je uhapsila muškarca povezanog sa porodičnim klanom koji je osnovao prodaju luksuznih automobila u Barseloni.

Romski klan Jodorovič, poreklom iz Rumunije i Mađarske, živeo je tamo oko 80 godina, prenose listovi El Periodiko de Katalunja i El Pais, dodajući da je klan dobro poznat policiji zbog drugih krivičnih dela vezanih za drogu i oružje.

Kurir.rs/Jutarnji.hr Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track