ASANŽ I PREDSTAVNICI AMERIČKE VLADE PRED SUDOM U LONDONU: Počinje saslušanje o izručenju osnivača Vikiliksa!
Foto: Profimedia

SUOČAVANJE

ASANŽ I PREDSTAVNICI AMERIČKE VLADE PRED SUDOM U LONDONU: Počinje saslušanje o izručenju osnivača Vikiliksa!

Planeta -

Predstavnici američke vlade i osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž suočiće se danas u sudu u Londonu uz visoko obezbeđenje, a deceniju nakon što je Vikiliks objavio mnogobrojne tajne američke vojne dokumente.

Saslušanje o izručenju počeće izjašnjavanjem advokata SAD, koji sumnjiče Asanža za špijunažu, za šta mu preti 175 godina zatvora, prenosi AP.

Tužilaštvo SAD ga tereti za dosluh sa pripadnikom vojne obaveštajne službe Čelsi Mening koji je hakovao Pentagonov kompjuter i objavio stotine hiljada tajnih diplomatskih i vojnih dokumenata o ratu u Iraku i Avganistanu, čime je, navodno, bio doveden u opasnost život američkih državljana.

Novinarske organizacije i grupe za građanske slobode, uključujući Amnesti internešenel i Reportere bez granica, kažu da optužbe protiv Asanža predstavljaju presedan za slobodu štampe.

Asanžova odbrana insistira da su optužbe SAD politički motivisane, kao i da će pružiti dokaze da mu je u avgustu 2017. godine Trampova administracija ponudila pomilovanje, ukoliko kaže da Rusija nije bila umešana u curenje mejlova Demokratskog nacionalnog komiteta.

Ukoliko se sud složi da Asanž bude izručen, završnu reč će imati britanska vlada.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track