Najnovije vesti

KINA ODLOŽILA GODIŠNJE ZASEDANJE PARLAMENTA ZBOG KORONAVIRUSA: Ovako nešto se nije dogodilo već decenijama!
Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

najvažniji politički skup u godini

KINA ODLOŽILA GODIŠNJE ZASEDANJE PARLAMENTA ZBOG KORONAVIRUSA: Ovako nešto se nije dogodilo već decenijama!

Planeta

Kina je objavila danas da je odložila svoj najvažniji politički skup u godini zbog epidemije novog kornavirusa.

Odložena je godišnja sednica parlamenta, nešto što se nije decenijama dogodilo i novi datum će naknadno objaviti Stalni komitet Nacionanog narodnog kongresa, javila je državna televizija CCTV.

Plenarna sednica Nacionalnog narodnog kongresa trebalo je da se otvori kao svake godine 5. marta. Posle poremećaja kulturne revolucije 1966-1976, plenarna sednica se redovno održavala svake godine od 1978. Od 1985. ona redovno počinje u martu, kao simbol stabilnosti vlasti.

Otkazivanje sednice ukazuje na značaj koji predsednik Si Djinping pridaje borbi protiv virusa od koga je umrlo više od 2.500 ljudi a zaraženo više od 77.000 u kopnenom delu Kine.

Godišnji sastanak Nacionalnog narodnog kongresa i glavnog savetodavnog tela obično počinje oko 5. marta i traje više od dve nedelje kada hiljade delegata stiže u Peking.

Ove godine je izgledalo nezamislivo okupiti 3.000 poslanika u Palati naroda u Pekingu, dok deo zemlje ostaje u karantinu a veliki deo Kineza je podvrgnuto merama ograničenja kretanja zbog straha od zaraze.

Čak i glavni grad Peking je uveo obavezan 14-dnevni karantin u kući ili hotelu za svaku osobu koja dolazi u Peking iz druge oblasti zemlje.

Epidemija predstavlja jednu od najvećih političkih izazova za administraciju predsednika Sija od kada je preuzeo vodjstvo vladajuće stranke 2012. godine.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA/ROMAN PILIPEY

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...