POČELO SUĐENJE BIVŠEM FRANCUSKOM PREMIJERU: Ženi i deci namestio posao od milion evra koji nisu ni radili
Foto: EPA/IAN LANGSDON

nepotizam

POČELO SUĐENJE BIVŠEM FRANCUSKOM PREMIJERU: Ženi i deci namestio posao od milion evra koji nisu ni radili

Planeta -

Suđenje bivšem premijeru Francuske Fransoa Fijonu zbog optužbi da je javnim sredstvima platio supruzi i deci posao koji nikada nisu obavljali, počelo je danas. Međutim, odmah je odloženo za sredu nakon zahteva pravnika koji su želeli da pokažu svoju solidarnost sa kolegama koje štrajkuju zbog kontroverzne penzione reforme predsednika Emanuela Makrona, javlja AP.

Fijon se tereti da je supruzi i dvoje dece dao posao parlamentarnih pomoćnika, koji zapravo nisu obavljali, od 1998. do 2013. godine. Sve u svemu, ovaj "pomoćni" posao je porodici doneo više od milion evra. Nekadašnji kandidat na na predsedničkim izborima 2017. godine, 65-godišnji Fillon, negirao je optužbe.

Ako bude osuđen, očekuje ga do 10 godina zatvora i novčana kazna od milion evra. Njegova supruga Penelope Fijon optužena je kao saučesnik. Fijon je prošlog meseca na televiziji Frans 2 rekao da posao njegove žene nije lažan. "Ona je bila moj prvi i najvažniji pomoćnik", rekao je i dodao da će dokazi biti predstavljeni tokom suđenja.

Istraga je pokazala i da su plate navodnih poslova dece, dobro plaćenih "pomoćnika sa punim radnim vremenom", uplaćene na zajednicki bankarski račun Fransoa i Penelope Fijon. Fijon je obavljao funkciju premijera za vreme predsednika Nikole Sarkozija od 2007. do 2012. godine. Bio je vladin zvaničnik i pod dva prethodna predsednika, Fransoa Miterana i Žaka Širaka.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/IAN LANGSDON)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track