SVET PRED NUKLEARNOM KRIZOM, AMERIKA OTKAZALA VAŽAN SASTANAK SA RUSIMA: Trebalo da produže sporazum o nuklearnom oružju
Foto: Profimedia

Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja

SVET PRED NUKLEARNOM KRIZOM, AMERIKA OTKAZALA VAŽAN SASTANAK SA RUSIMA: Trebalo da produže sporazum o nuklearnom oružju

Planeta -

Sjedinjene Američke Države otkazale su učešće svojih predstavnika na sastanku sa ruskim kolegama na kom je bilo planirano utvrđivanje detalja o produženju Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (START-3), što onemogućava dalje produženje ovog Sporazuma, izjavili su ruski zvaničnici.

Zamenik šefa Odeljenja za pitanje neširenja i kontrole naoružanja pri ruskom Ministarstvu inostranih poslova Vladimir Leontjev je rekao da je Moskva predložila održavanje posebnog sastanka na kojem je trebalo da pravni timovi Rusije i SAD pregovaraju u cilju usaglašavanja zajedničkog pristupa tehničkoj strani produžetka Sporazuma, ali da je to sada nemoguće jer je Vašington odustao od smislenog dijaloga.

„Očigledno je da se u ovom preostalom roku, koji je manji od godinu dana, ne može ništa značajno uraditi uz svu obostranu želju”, dodao je Leontjev.

Odustajanje američke strane od učešća na važnom sastanku za pregovore o produžetku Sporazuma je prokomentarisao i predsednik Komiteta za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

„Situacija s produžetkom Sporazuma ose može nazvati ćorsokakom, a nejasan stav SAD je možda posledica generalnog stava Vašingtona koji vodi ka ukidanju selokupnog sistema o kontroli naoružanja”, izneo je svoje viđenje Kosačov.

Senator je podsetio da START-3 ističe u februaru sledeće godine i da ruska vlada priprema redovan godišnji izveštaj o realizaciji ovog Sporazuma, koji bi trebalo da bude predstavljen senatorima u aprilu ove godine.

Kada je reč o Kini, Leontjev ističe da Moskva insistira na tome da Peking ne može da postane učesnik postojećeg Sporazuma, budući da je taj dokument sastavljen tako da uključuje samo tri vrste oružja, samim tim je tehnički neizvodljivo u njega uključiti dodatno naoružanje.

On je dodao i da je, u slučaju da se u taj dogovor uključi Kina, potrebno sastaviti novi sporazum.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track