Najnovije vesti

RAT PRED VRATIMA: Rusi poslali vojne brodove u Sredozemlje, Turci napali Asadove snage u Idlibu iz osvete!
Foto: Profimedia

rastu tenzije

RAT PRED VRATIMA: Rusi poslali vojne brodove u Sredozemlje, Turci napali Asadove snage u Idlibu iz osvete!

Planeta

Turska vojska izvela je kopnene i vazdušne udare na pozicije sirijskih snaga, nakon pogibije turskih vojnika u Idlibu.

„Naša vojska, uz podršku iz vazduha i sa kopna, izvodi napade na pozicije režima (Bašara Asada). Nastavićemo da izvodimo napade i dalje“, navodi se u saopštenju administracije predsednika Turske.

Turska je pozvala međunarodnu zajednicu i učesnike astanskog procesa da preuzmu odgovornost kako bi se zaustavio „zločin protiv čovečnosti koji vrši sirijski režim“.

„Naša delatnost u Siriji se nastavlja, sve dok ne polomimo ruke onima koji posežu za našom zastavom“, navodi se u dokumentu koji je objavljen na kraju sednice Saveta bezbednosti.ž

Rusija je saopštila danas da u Sredozemlje šalje dve fregate preko Bosfora u vreme kada u Siriji rastu tenzije između Moskve i Ankare čija su 33 vojnika poginula.

Fregate Admiral Grigorovič i Admiral Makarov su krenule iz Sevastopolja, na krimskom poluostrvu, i počele da prelaze Bosfor, rekao je portparol ruske flote u Crnom moru ruskim novinskim agencijama Interfaks i Rija Novosti.

Ta dva broda opremljena krstarećim raketama Kalibr će, kako je planirano, da se pridruže stalnoj floti Ruske mornarice u Sredozemlju, rekao je portparol Aleksej Rulev.

Nije rekao u kojoj zoni će biti raspoređene fregate ali brodovi koji kreću tim putem obično podržavaju ruske vojne operacije u Siriji.

Ta misija usledila je nekoliko sati posle pogibije 33 turska vojnika u severozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib, u vazdušnim napadima sirijskih vladinih snaga. 

Rusija, koja je saveznica sirijskih vlasti, optužila je ranije danas turske vojnike da su bili "među borbenim jedinicama terorističkih grupa", navodeći da "nije trebalo tu da se nalaze". Taj incident je dalje oslabio rusko-turske sporazume postignute poslednjih godina u cilju uspostavljanja mira u Siriji. 

foto: AP / Ghaith Alsayed

Kao zemlja koja izlazi na Crno more, Rusija je vezana Konvencijom iz Montrea iz 1936. o slobodnom kretanju ratnih brodova kroz Dardanele i Bosfor. Prema toj konvenciji, Ankara je obavezna da dozvoli prolaz ruskih ratnih brodova, osim ako je Turska strana u sukobu, ili ako se smatra da joj preti neposredna ratna opasnost.

Redovni prolaz ruskih ratnih brodova koji idu u Siriju ili se vraćaju, nazvan "Sirijski ekspres" uvek izaziva mnogo pažnje u Istanbulu, pošto brodovi moraju da prođu kroz prolaz u samom srcu grada.

Kurir.rs / Sputnjik Srbija/ Tanjug,   Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...